De starterslening. U gaat voor het eerst een huis kopen en heeft uw droomhuis gevonden. Uw hypotheekadviseur berekent op basis van uw huidige inkomen de maximale hypotheek die u op dit moment kunt krijgen.
Helaas blijkt het bedrag net iets te laag te zijn om uw droomhuis te kunnen kopen. Heeft u als starter wel positieve financiële toekomst verwachtingen?
Dan is een starterslening afsluiten bovenop uw hypotheek misschien een mogelijkheid waardoor u toch als starter uw droomhuis wel kunt kopen. Door deze lening is het mogelijk om het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die u kunt krijgen te overbruggen.
Het is zeker de moeite waard om uit te zoeken of u voor deze lening in aanmerking komt. Een verantwoorde lening die bij een aantal Nederlandse gemeenten kan worden aangevraagd en waar de overheid qua financieringskosten aan meebetaald.
HOE WERKT EEN STARTERSLENING?
Dit is een extra aanvullende lening die u via uw gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) bovenop uw (starters) hypotheek kunt afsluiten. Uw gemeente legt 50% van de lening in en de overheid de andere 50%.
Om voor een starterslening in aanmerking te kunnen komen gelden dan ook andere voorwaarden en afbetalingsregelingen dan voor uw hypotheek. De eerste drie jaar betaalt u geen aflossing en rente.
Dit betekent dus zeer lage maandlasten gedurende deze periode van drie jaar. Na drie jaar gaat u pas aflossen en rente betalen over de lening. Blijkt na drie jaar uit de hertoets dat uw inkomen helaas niet is gestegen zoals was verwacht, dan gaat u een maandlast passend bij uw inkomen betalen.
Deze lening kent een ook rentevaste periode van minimaal 15 jaar en een voorwaarde is dat u de starterslening aflossen binnen 30 jaar gebeurd.
LOOPTIJD STARTERSLENING
Zoals al eerder aangegeven kent de starterslening een rentevaste periode van minimaal 15 jaar. De eerste drie jaar betaalt u alleen rente en aflossing over de afgesloten hypotheek en niet over de lening.
Is na drie jaar uw maandinkomen voldoende gestegen? Pas dan gaat u over de afgesloten starterslening rente en aflossing betalen. Helaas kunt u ook met situaties te maken krijgen waardoor uw inkomen gedurende die eerste drie jaar minder of niet is gestegen zoals verwacht.
In dat geval kunt u tegen betaling een hertoetsing aanvragen. Deze hertoetsing berekent en bepaalt dan vanaf het vierde jaar wat uw nieuwe maandlast passend bij uw inkomen gaat worden.
AFLOSSEN STARTERSLENING
Indien uw inkomen veel sneller stijgt dan u tijdens het afsluiten van een Starterslening had verwacht dan kan/mag u altijd tussentijds extra aflossen. Het is zelfs toegestaan om de lening in zijn geheel vervroegd af te lossen.
Voor het extra en/of vervroegd aflossen worden geen kosten in rekening gebracht en gaat u uiteraard minder rente betalen.
MAXIMALE STARTERSLENING
Met behulp van een Starterslening kunt u het verschil tussen het maximale hypotheekbedrag dat u bij uw bank kunt lenen en de verwervingskosten van uw nieuwe woning overbruggen.
De verwervingskosten zijn alle bijkomende kosten die u maakt tijdens de aankoop van een huis buiten de aankoopprijs om. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: de overdrachtsbelasting, notariskosten en financieringskosten.
Het maximale bedrag dat u bij uw bank kunt lenen wordt vastgesteld volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Uw gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) bieden deze lening aan.
De uiteindelijke hoogte van de lening hangt af van de volgende factoren:
- De voorwaarden van de gemeente waar u woont of de lening aanvraagt.
- Uw eigen vermogen.
- Uw inkomen.
STARTERSLENING AANVRAGEN
U kunt de starterslening aanvragen via onze adviseur. Check eerst of de gemeente waar u een huis wilt kopen wel een Starterslening verstrekt, niet iedere gemeente biedt dit namelijk aan.
U kunt dit controleren op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN). Gemeenten zijn er, kijkend naar de lokale woningmarkt vrij in om zelf te bepalen of men deze lening wel of niet aanbiedt.
Dit betekent dat indien een gemeente de lening aanbiedt, men ook zelf (naast de minimale NHG voorwaarden) de voorwaarden waar u aan moet voldoen bepaalt. Indien uw gemeente deze lening aanbiedt, dan kunt u informeren welke gegevens er nodig zijn om de lening aan te kunnen vragen.
De hoogte van de maximale starterslening is pas te berekenen nadat duidelijk is wat de hoogte van uw maximale hypotheek is. Laat u hierbij adviseren door één van onze deskundige adviseurs!
VOORWAARDEN STARTERSLENING GEMEENTE
Op dit moment zijn er ongeveer 250 gemeenten die een starterslening aanbieden. Indien uw gemeente dit aanbiedt kunt u de lening aanvragen en bepaalt de gemeente of u hiervoor in aanmerking komt.
Naast de NHG voorwaarden, die iedere gemeente maximaal hanteert moet u ook voldoen aan de voorwaarden die de gemeente heeft opgesteld.
Deze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen gezien men dit afstemt op het gevoerde beleid. De voorwaarden die voor bijna alle gemeenten gelijk:
- U bent minimaal 18 jaar.
- U koopt uw eerste eigen woning.
- U gaat zelf in de woning wonen.
- De maximale aankoopprijs van de woning.
- Het maximale hypotheekbedrag.
- U sluit de hypotheek af met een NHG.
- De minimale en maximale lening die de gemeente verstrekt.
- Eventuele andere voorwaarden of combinaties van.
Welke specifieke voorwaarden de gemeente waar u een huis wilt kopen stelt, kunt u bij de betreffende gemeente opvragen.
HYPOTHEEKRENTE STARTERSLENING
Vanaf de nieuwe belastingregels ingegaan op januari 2013 is de hypotheekrente voor nieuw afgesloten hypotheken waarbij men niet aflost niet meer fiscaal aftrekbaar.
Dit geldt echter niet voor een Starterslening, de betaalde hypotheekrente voor deze lening is wel fiscaal aftrekbaar. Wil je de laagste starterslening maandlasten? Maak dan gebruik van een gratis hypotheekgesprek.
STARTERSLENING BELASTINGDIENST
In 2013 zijn de regels voor de renteaftrek van de eigenwoningschuld (hypotheekrenteaftrek of aftrek van een lening) veranderd. De belangrijkste wijziging is dat voor nieuwe leningen alleen maar rente mag worden afgetrokken als u aan de aflossingsverplichting voldoet.
Met andere woorden, als u binnen een vastgestelde periode aflost en een minimumbedrag per jaar. Maar er is gelukkig een uitzondering waarbij u niet verplicht hoeft af te lossen om in aanmerking te komen voor renteaftrek!
Heeft u naast uw hypotheek een Starterslening afgesloten voor 1 januari 2017 dan hoeft u de eerste drie jaar de lening niet af te lossen en ook geen rente te betalen. De lening mag u optellen bij uw eigenwoningschuld.
Dat wil zeggen: dat deel van uw hypotheek of lening waarover u wel de starterslening rente mag aftrekken. U gaat dus pas aflossen na die eerste drie jaar. Heb je hulp nodig? Laat je dan door onze adviseur adviseren.
VOORDELEN STARTERSLENING
- De eerste drie jaar lage maandlasten, dit is het gevolg van het feit dat u gedurende drie jaar geen rente en aflossing betaalt.
- Na drie jaar een hertoets en wordt uw nieuwe maandbedrag berekend.
- (extra) Aflossen is altijd boetevrij.
- Een verantwoorde lening (NHG), u leent nooit teveel.
- Een veilige lening (NHG), bijvoorbeeld bij overlijden of daling van uw inkomen.
- Een extra bescherming (NHG) bij gedwongen verkoop van uw woning.
- Lagere hypotheekrente (NHG).
- Door korting op de hypotheekrente, komt u in aanmerking voor een hogere hypotheek.
NADELEN STARTERSLENING
- De lening is alleen beschikbaar voor starters op de woningmarkt.
- Een lening Is niet bij alle gemeenten beschikbaar.
- De starterslening heeft een maximum en dat geldt ook voor het totaal te verstrekken aantal subsidies per jaar.
- De hypotheekrente van de lening ligt hoger dan de actuele hypotheekrente op dit moment.
MEER WETEN OVER DE STARTERSLENING?
Bent u een starter op de woningmarkt en na het lezen enthousiast geworden over de mogelijkheid van het aanvragen van een Starterslening?
Maak dan zo snel mogelijk een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs om met elkaar de mogelijkheden te bekijken.