Startershypotheek

0 +

Projecten

0 %

Klanttevreden

0

Advies gesprekken

Een startershypotheek als hypotheekvorm bestaat niet meer. In het verleden waren er enkele banken die een speciaal voor starters op de woningmarkt deze hypotheekvorm aanboden.

Onder bepaalde voorwaarden kon een starter een hogere hypotheek of extra geldlening krijgen. Uitgangspunt was dat een starter in de toekomst meer gaat verdienen dus ook hogere maanlasten kan betalen.

Het verwarrende is, dat ondanks dat deze hypotheekvorm niet meer bestaat er nog steeds veel over deze hypotheekvorm wordt geschreven. Men heeft het dan alleen over de annuïteiten of lineaire hypotheek in combinatie met gunstige voorwaarden/mogelijkheden voor starters of een starterslening.

​Op deze site wordt u stap voor stap uitgelegd welke mogelijkheden er zijn. Er zal veel op u afkomen. Laat u hierbij goed adviseren! Wij bieden u kosteloos een vrijblijvend adviesgesprek aan. Maak hier gebruik van door u aan te melden voor een adviesgesprek rechts op deze pagina.

VOORWAARDEN STARTERSHYPOTHEEK

Een opsomming van de mogelijkheden van de startershypotheek voorwaarden. Houdt rekening met de volgende zaken:

  • Vanaf 1 januari 2013 komen alleen de annuïtaire en lineaire hypotheek voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking.
  • Verwacht u verhoging van uw salaris? Dan kunt u soms een hogere hypotheek krijgen.
  • Er zijn banken waar u samen met uw ouders een huis kunt kopen. U kunt hierdoor meer lenen en uw ouders staan garant.
  • Jaarlijks mogen ouders eenmalig een belastingvrij bedrag aan de kinderen schenken. Dit bedrag mag u gebruiken voor de aankoop van uw woning.
  • Veel gemeenten bieden de mogelijkheid om een starterslening aan te vragen. Een extra lening bovenop uw hypotheek.
  • Er zijn woningcorporaties die “Koop Goedkoop”: aanbieden. U koopt alleen de woning en betaalt maandelijks een vergoeding voor de grond.
  • Koopgarant, u koopt de woning met korting en bij verkoop koopt de woningcorporatie de woning van u terug. 

Weten hoeveel je kunt lenen? Laat ons de maximale startershypotheek berekenen. Dit doen wij in een persoonlijk gesprek. 

STARTERS HYPOTHEEKVORMEN

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek kunt vanaf 1 januari 2013 alleen kiezen voor de annuïtaire of lineaire hypotheek. Twee hypotheekvormen waarbij u annuïtair of lineair in maximaal 30 jaar uw volledige hypotheek aflost.

Deze regels zijn opgesteld door de overheid ter bescherming van u! Op deze wijze wil de overheid zoveel mogelijk voorkomen dat huiseigenaren worden geconfronteerd met betalingsproblemen of een restschuld.

Uiteraard bestaan er naast deze twee startershypotheek vormen nog enkele andere hypotheekvormen zoals bijvoorbeeld:

Bij alle overige hypotheekvormen geldt dat u als starter niet in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek.

​Uw uiteindelijke keuze qua hypotheekvorm is afhankelijk van uw huidige en toekomstige persoonlijke/financiële situatie plus wensen. Meer weten? lees onze startershypotheek uitleg om jezelf goed voor te bereiden.

Startershypotheek

STARTERSHYPOTHEEK ANNUÏTAIRE HYPOTHEEK

De annuïtaire hypotheek is de meest populaire startershypotheek. Zolang de hypotheekrente niet wordt aangepast betaald u gedurende de gehele looptijd maandelijks een vast bruto bedrag.

Dit bedrag bestaat uit: een deel rente en een deel aflossing. In het begin van de afgesloten looptijd bestaat het maandelijkse aflosbedrag voornamelijk uit rente en aan het einde van de looptijd uit aflossing.

Gezien u met deze hypotheekvorm in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, betekent dit dat uw netto maandlasten in de beginperiode laag zijn.

Vandaar dat deze hypotheekvorm ook zo populair is bij starters, u profiteert in de beginperiode maximaal van de hypotheekrenteaftrek. Gedurende de looptijd wijzigt de samenstelling van het vaste bruto maandbedrag en gaat u steeds meer aflossing en minder rente betalen.

​Met als gevolg dat uw netto maanlasten dus maandelijks toenemen. Met een annuïtaire hypotheek is aan het einde van de afgesloten looptijd uw hypotheekschuld volledig afgelost. Wilt u een startershypotheek aanvragen? Schrijf u dan meteen bij ons in voor een adviesgesprek.

STARTERSHYPOTHEEK LINEAIRE HYPOTHEEK

Over het algemeen is de lineaire hypotheek voor starters niet aantrekkelijk. Afhankelijk van uw huidige persoonlijke en financiële situatie kan deze hypotheekvorm wel een geschikte startershypotheek zijn.

Ook met een lineaire hypotheek heeft u gedurende de afgesloten looptijd recht op hypotheekrenteaftrek. Uw vaste maandlast bestaat deels uit aflossing en uit rente. En hier zit dan gelijk het belangrijkste verschil in vergeleken met een annuïtaire hypotheek.

Uw hypotheekschuld neemt vanaf de eerste maand gelijk af. Hierdoor gaat u maandelijks steeds minder rente betalen waardoor uw maandlast gaat dalen. Aan het eind van de looptijd is uw hypotheekschuld volledig afgelost.

Met een lineaire hypotheek start u met hoge en eindigt u met lage maandlasten. Kunt u zich als starter hoge maandlasten veroorloven?

​Kijkend naar de gehele looptijd is dit de goedkoopste hypotheekvorm dus zeker de moeite waard om te onderzoeken of dit voor u de meest geschikte hypotheekvorm is. Startershypotheek advies nodig? Meldt u direct aan.

STARTERSHYPOTHEEK INKOMEN

De overheid heeft met ingang van 1 januari 2013 de hypotheekvoorwaarden voor starters aangepast. Dit betekent dat indien u als starter binnen enkele maanden of jaren een stijging van uw salaris verwacht, u bij sommige geldverstrekkers een iets hogere startershypotheek kunt krijgen.

De meeste geldverstrekkers eisen wel dat u die toekomstige stijging van uw salaris aan kunt tonen. Daarnaast zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden waar u aan moet voldoen.

Denk hierbij aan: uw opleidingsniveau en de verplichting om meerdere producten bij die geldverstrekker af te nemen. Bent u hierin geïnteresseerd? Vraag uw adviseur om advies, hij kan u precies vertellen bij welke geldverstrekkers dit mogelijk is.

Gezien de huidige economische situatie zijn niet alle banken even enthousiast over deze mogelijkheid. Laat je onafhankelijk adviseren door een van onze adviseurs. Zij kunnen u alles vertellen over de maandlasten startershypotheek. Laat direct een gratis berekening maken.

STARTERSHYPOTHEEK EN HULP OUDERS

Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om samen met uw ouders uw eerste woning te kopen. Via deze weg kunt u soms ook een iets hogere hypotheek afsluiten.

Bij het samen kopen van uw woning staan uw ouders dan garant. Stel dat u de maandlasten niet meer kunt opbrengen dan moeten uw ouders uw maandlasten gaan betalen.

Het afsluiten van een startershypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is bij de keuze “ Samen kopen” niet mogelijk. Indien u deze optie overweegt, laat dan vooraf door onze adviseur goed de fiscale gevolgen voor zowel u als uw ouders uitzoeken.

​Dit om te voorkomen dat u of uw ouders na de aankoop worden geconfronteerd met fiscale tegenvallers. Het samen kopen van uw woning heeft namelijk een aantal fiscale gevolgen voor beide partijen. 

STARTERSHYPOTHEEK MAANDLASTEN

Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om samen met uw ouders uw eerste woning te kopen. Via deze weg kunt u soms ook een iets hogere hypotheek afsluiten.

Bij het samen kopen van uw woning staan uw ouders dan garant. Stel dat u de maandlasten niet meer kunt opbrengen dan moeten uw ouders uw maandlasten gaan betalen.

Het afsluiten van een startershypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is bij de keuze “ Samen kopen” niet mogelijk. Indien u deze optie overweegt, laat dan vooraf door onze adviseur goed de fiscale gevolgen voor zowel u als uw ouders uitzoeken.

​Dit om te voorkomen dat u of uw ouders na de aankoop worden geconfronteerd met fiscale tegenvallers. Het samen kopen van uw woning heeft namelijk een aantal fiscale gevolgen voor beide partijen. Laat ons helpen met de startershypotheek afsluiten. Dit zal u een hoop tijd besparen.

STARTERSHYPOTHEEK STARTERSLENING

Een starterslening is een extra aanvullende lening die u via uw gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) bovenop uw startershypotheek kunt afsluiten.

Uw gemeente legt 50% van de lening in en de overheid de andere 50%. Om voor een Starterslening in aanmerking te kunnen komen gelden dan ook andere voorwaarden en afbetalingsregelingen dan voor uw hypotheek.

De eerste drie jaar betaalt u geen aflossing en rente. Dit betekent dus zeer lage maandlasten gedurende deze periode van drie jaar. Na drie jaar gaat u pas aflossen en rente betalen over de lening.

Blijkt na drie jaar uit de hertoets dat uw inkomen helaas niet is gestegen zoals was verwacht, dan gaat u een maandlast passend bij uw inkomen betalen. Deze lening kent een ook rentevaste periode van minimaal 15 jaar en een voorwaarde is dat u de lening binnen 30 jaar moet aflossen.

STARTERSHYPOTHEEK KOOP GOEDKOOP

Er zijn woningcorporaties die met Koop Goedkoop woningen aanbieden waardoor het voor starters met een laag inkomen toch mogelijk wordt om een woning te kopen. U koopt alleen de woning, dit betekent dat u alleen voor de woning een startershypotheek moet aanvragen.

Voor de bijbehorende grond betaalt u maandelijks een vergoeding en hier krijgt u de eerste 10 jaar zelfs nog korting op. Eerste jaar betaalt u niets voor de grond, 2e jaar 10%, 3e jaar 20% etc. tot u na 10 jaar op 100% zit.

Dit betekent dat u start met lage maandlasten die 10 jaar lang jaarlijks met 10% toenemen. Daarnaast komt u met een annuïteiten hypotheek in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek en is de maandelijkse vergoeding voor de grond ook fiscaal aftrekbaar.

Koop Goedkoop is fiscaal gezien een aantrekkelijke constructie. Deze constructie is meestal alleen af te sluiten in combinatie met de Nationale Hypotheek Garantie.

STARTERSHYPOTHEEK KOOPGARANT

Koopgarant, met andere woorden: verkoop onder voorwaarden. Er zijn woningcorporaties die hun voor mensen met lagere- en middeninkomens woningen met Koopgarant aanbieden.

U krijgt minimaal 10% korting op de marktwaarde van uw huis. Bij verkoop van uw huis koopt de woningcorporatie het huis weer van u terug. Op deze manier blijft het huis ook voor de volgende koper betaalbaar. Sluit u een startershypotheek af die voldoet aan de fiscale regels vanaf 1 januari 2013?

​Dan komt u voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking. Door het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden de financiële garanties voor u, de koper nog meer verbeterd.

KOSTELOOS ADVIES STARTERSHYPOTHEEK

Het kopen van uw eerste huis is een spannende en belangrijke fase in uw leven. U moet vele keuzes maken en beslissingen nemen. Welke startershypotheek, het rentepercentage, de looptijd, wel of niet een NHG afsluiten etc. ?

Laat u hierbij adviseren en begeleiden door een van onze erkende adviseur om zo tot de juiste keuzes te komen. Tijdens het vrijblijvende adviesgesprek, inventariseert de adviseur allereerst uw huidige persoonlijke en financiële situatie. Dan volgt uw toekomst, hoe ziet die eruit en wat zijn uw wensen?

Is uw huidige en toekomstige situatie helder dan ontvangt u van ons een advies op maat. Een advies voor nu maar ook gericht op de toekomst!

Maak een afspraak voor een adviesgesprek via het formulier rechts. Wij nemen zo snel contact met u op voor het maken van een afspraak. 

STARTERSHYPOTHEEK INFORMATIE

Op zoek naar uw eerste eigen woning. Een spannende periode! Het zoeken op Funda en de vele bezichtigingen. Er komt veel op u af. U moet keuzes maken en beslissingen nemen. Uw persoonlijke wensen!

Aan welke eisen moet uw nieuwe woning voldoen? In welke woonplaats en wijk wilt u graag wonen? Maar ook, wat zijn uw financiële mogelijkheden? Voor welke hypotheekvorm en rentevaste periode kiest u?

Wij hebben goed nieuws voor u! Voor starters op de woningmarkt bestaat er de startershypotheek regeling. Een regeling die u financieel meer ruimte geeft. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? De belangrijkste aandachtspunten leest u op deze pagina.

​Een persoonlijk gesprek bieden wij u geheel kosteloos en vrijblijvend aan. Een onafhankelijk adviesgesprek waarbij u ook nog een maatwerkadvies ontvangt. Ten slotte: maak gebruik van dit gratis aanbod. Uw eerste financiële besparing en de tweede volgt tijdens het gesprek. Meld u aan!

STARTERSHYPOTHEEK WAT IS DAT?

Met een starterslening kunt u extra geld lenen. Een lening bovenop uw eerste hypotheek met NHG. De eerste drie jaar betaalt u geen aflos en rente. Met ingang van 1 januari 2017 is hier de combinatielening aan toegevoegd.

Een creatieve oplossing om te voldoen aan de verplichte aflossingseis vanuit de overheid. Hypotheekrenteaftrek is alleen mogelijk wanneer men maandelijks annuïtair aflost. Tot 2017 werd er voor deze lening een uitzondering gemaakt. Helaas raakte de subsidiepot leeg.

Door het toevoegen van de combinatielening kan deze lening blijven bestaan. De verplichte aflos wordt betaald vanuit de nieuwe lening. U voldoet aan de wettelijke aflossingsverplichting.

​Ook in 2017 kunt u op een verantwoorde wijze extra geld lenen. De starterslening hypotheek, het kopen van uw droomhuis komt dichterbij! 

STARTERSHYPOTHEEK VOOR WIE?

Koopt u voor het eerst een woning? Dan komt u misschien in aanmerking voor een starterslening. Krijgt u net niet de benodigde lening voor het huis van uw dromen? Dan kunt u deze extra lening aanvragen bij de gemeente.

Een lening bovenop uw hypotheek. U kunt dus meer lenen! Het maximale financieringsbedrag is € 245.000. U moet uiteraard wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

De NHG, gemeente en de voorwaarden van uw geldverstrekker. Hier komen we later uitgebreid op terug. Conclusie: dit is een hypotheekvorm speciaal voor starters op de woningmarkt.

​Een hypotheek met daar bovenop een extra lening. Ofwel, voor starters die de financiering niet rond krijgen. Lees verder de stap voor stap startershypotheek uitleg.

STARTERSHYPOTHEEK VOORDELEN

Een goede lezer heeft al een aantal voordelen gelezen! Een korte samenvatting:

  • Een extra lening voor starters bovenop uw hypotheek. Aan te vragen bij de gemeente waar u de woning gaat kopen;
  • Eerste drie jaar geen maandlasten;
  • De rente is fiscaal aftrekbaar;
  • Een verantwoorde lening met NHG;
  • U voldoet aan de wettelijke aflossingsverplichting;
  • Na drie jaar onvoldoende inkomen om de maanlast te betalen? Dan kunt u een hertoets aanvragen.

STARTERSHYPOTHEEK NADELEN

  • De hypotheekrente ligt waarschijnlijk hoger;
  • Niet iedere gemeente biedt deze mogelijkheid aan;
  • De regeling is alleen voor starters op de woningmarkt;
  • Een maximum qua financieringsbedrag.

STARTERSHYPOTHEEK MET NHG

Zoals hierboven al staat beschreven. U moet ook aan de NHG-voorwaarden voldoen. De Nationale Hypotheek Garantie, de basis voor het verkrijgen van een extra lening. U moet uw hypotheek dus met deze garantie afsluiten.

Een garantie en zekerheid voor beide partijen. Voor u de koper en voor de geldverstrekker. Wat zijn de voorwaarden:

  • Maximale financiering is € 245.000 (2017);
  • Uw maximale hypotheek is 101% van de woningwaarde. Maximaal € 245.450 (2017).

Het gevolg? U krijgt te maken met extra kosten. Denk aan de notaris, taxatie en advieskosten. Maar ook de NHG-aanvraagkosten. U kunt maar 101% lenen. Heeft u meer nodig? Dan moet u voor een startershypotheek eigen geld investeren. Vraag daarom altijd een onafhankelijk adviesgesprek aan.

​U krijgt direct duidelijkheid over uw financiële mogelijkheden. Al uw vragen worden beantwoord. En u kunt met een gerust hart op zoek naar het huis van uw dromen! Hoe werkt een startershypotheek aflossen? Lees verder.

STARTERSHYPOTHEEK GEMEENTE

Niet alle gemeentes bieden een starterslening aan. Check eerst of de gemeente waar u uw woning koopt dit wel aanbiedt. Dit kunt u controleren op de website van het SVn. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Biedt de gemeente de lening aan? Dan wordt eerst vastgesteld of u voldoet aan de voorwaarden. Die kunnen per gemeente verschillen. Iedere gemeente stemt de voorwaarden af op het eigen beleid.

​De gemeente bepaalt ook de uiteindelijke hoogte van de lening. Na aanvraag ontvangt u binnen twee weken bericht. U wilt een startershypotheek aanvragen? Informeer eerst bij de gemeente naar de voorwaarden.

STARTERSHYPOTHEEK BEREKENEN

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? Op Internet kunt u direct uw startershypotheek online berekenen. U heeft de volgende gegevens nodig:

  • Bruto jaarinkomen;
  • Vast/ tijdelijk dienstverband;
  • Eigen vermogen;
  • Jaarinkomen van uw partner;
  • Koopprijs van de woning;
  • Bestaande of nieuwbouw;
  • Rentevaste periode;
  • Hypotheekvorm;
  • Lopende leningen/schulden en/of alimentatie.

Op de website van de SVn kunt u berekenen hoeveel u extra kunt lenen. Hier vraagt men om de volgende gegevens:

  • Datum aanvraag;
  • Welke gemeente;
  • Bestedingsdoel;
  • Koopsom;
  • Verbeterkosten;
  • Erfpacht;
  • Koopt u alleen of samen met uw partner?
  • Bruto jaarinkomen van u en uw partner;
  • Belastbaar inkomen box 3 van u en uw partner;

Let op! Zowel de berekening voor uw hypotheek als de extra lening geeft een indicatie. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met de extra kosten. Hier komen we op terug.

​Om een tegen- of misschien wel een meevaller te voorkomen. Laat u hierbij altijd adviseren door een erkende hypotheekadviseur. 

STARTERSHYPOTHEEK RENTE

Het is al even kort genoemd in de alinea voordelen. Er zijn voordelen maar uiteraard ook nadelen. U sluit een hypotheek af met een daaraan gekoppelde combinatielening. De rente van de startershypotheek moet minimaal 10 jaar vast staan. De rente voor de combinatielening staat 15 jaar vast.

De eerste drie jaar lost u af vanuit de combinatielening. Dat betekent: lage maandlasten. Na drie jaar gaat u dus pas rente en aflossing betalen. Uiteraard is de rente dan ook fiscaal aftrekbaar. Wat een nadeel is.

Het rentepercentage kan misschien iets hoger liggen. Dit verschilt per geldverstrekker. Uw hypotheekadviseur kan onafhankelijk alle aanbieders met elkaar vergelijken. Maak hiervoor een gratis en vrijblijvende afspraak.

Op deze wijze ontvangt u een gunstig en passend maatwerkadvies. Zowel qua rente als voorwaarden! Meldt u meteen bij ons aan voor een afspraak.

STARTERSHYPOTHEEK KOSTEN

U heeft het al eerder kunnen lezen. De maximale hypotheek in 2017 is 101% van de woningwaarde. Maar dan bent u er nog niet. U krijgt ook met extra kosten te maken. Reken gemiddeld op 6%.

Het exacte bedrag is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst het verschil tussen: kosten koper (k.k.,) en vrij op naam (v.o.n.):

  • Bestaande woning k.k. Dit betekent dat u de overdrachtsbelasting en notariskosten moet betalen.
  • Nieuwbouw woning v.o.n. U betaalt geen overdrachtsbelasting en notariskosten.

Alle bijkomende kosten (afhankelijk van uw situatie) op een rij:

  • Overdrachtsbelasting, 2% van de koopsom;
  • Notariskosten, gemiddeld € 500;
  • Advies- en afsluitkosten, € 1500 à € 3000;
  • Aanvraag NHG, 1% van de koopsom;
  • Taxatie;
  • Bovendien bij een startershypotheek nieuwbouw: meerwerk en/of bouwrente en renteverlies.

Hoe moet u die extra kosten betalen? Niet meer vanuit uw hypotheek. In 2017 kunt u 101% van de woningwaarde lenen! Lees de volgende alinea.

STARTERSHYPOTHEEK EIGEN GELD

Helaas, de tijden dat alles kon zijn voorbij. Ooit kon men al het benodigde geld nog lenen. De koopsom, alle bijkomende kosten etc. Ieder jaar scherpt de overheid de hypotheekregels aan.

Eén van die regels is al een aantal keer ter sprake gekomen. De maximale hypotheek is niet meer voldoende om alles te betalen. Voor 2017 mag u maar 101% van de waarde van uw woning lenen.

​Vandaar dat u een deel van de kosten zelf moet financieren. Dit percentage daalt jaarlijks met 1%. In 2018 is dit dus 100%. Wat is het gevolg? U heeft waarschijnlijk voor een startershypotheek eigen vermogen nodig. Bespreek dit met onze hypotheekadviseur. Schrijf u meteen bij ons in.

CONCLUSIE

Conclusie: ook nu blijven er mogelijkheden voor starters! Door het koppelen van de combinatielening voldoet men aan de aflossingseis. De hypotheeklening wordt annuïtair afgelost vanuit de combinatielening.

Wilt u ook de eerste drie jaar lage maandlasten? Heeft u net iets meer geld nodig om “die” woning te kopen? Voldoet u aan de voorwaarden? Biedt de gemeente een starterslening aan? Wacht niet langer!

Meld u aan voor een vrijblijvend gesprek. Onze adviseurs zijn op de hoogte van het laatste startershypotheek nieuws. In alle rust wordt uw huidige situatie besproken. Uiteraard ook uw toekomstwensen.

Alle mogelijkheden, gevolgen en risico’s worden onderzocht en geanalyseerd. Door onze onafhankelijkheid kunnen wij alle aanbieders met elkaar vergelijken. Tot slot ontvangt u een gratis maatwerkadvies.

​Een advies wat optimaal past bij uw huidige en toekomstige situatie. Wacht niet langer en meld u aan voor een adviesgesprek!