Rentevaste periode

0 +

Projecten

0 %

Klanttevreden

0

Advies gesprekken

De hypotheek rentevaste periode is een begrip waar wij als onafhankelijk adviesbureau veel vragen over krijgen. De keuzes die u moet maken wat betreft hypotheekrente zijn voor een groot deel bepalend voor de financiële vaste lasten waarmee u te maken krijgt.

Daarom zijn ze ook zo belangrijk; u voelt gedurende de hypotheeklooptijd van 30 jaar de consequenties van de keuzes die u maakt. De hypotheeklening moet terugbetaald worden, maar u wilt zeker weten dat u niet te maken krijgt met financiële zorgen.

Om die reden is het essentieel dat u de hulp van een hypotheekexpert inschakelt. De adviseurs van NHV houden zich al jarenlang bezig met het helpen van mensen zoals u bij het afsluiten van een hypotheek.

Dankzij onze onafhankelijkheid kunnen wij aanbieders en rentevormen objectief met elkaar vergelijken. Zo komen wij altijd tot de beste optie voor uw situatie. Maak daarom meteen een vrijblijvende en kosteloze afspraak!

RENTEVASTE PERIODE NIEUWE HYPOTHEEK

Het afsluiten van een hypotheek is een noodzakelijke onderneming wanneer u een huis wilt kopen. Maar weinig mensen hebben zoveel spaargeld dat een huis kopen zonder hypotheek mogelijk is. Om die reden sluit u een lening af bij een bank of verzekeraar.

Een hypotheeklening moet zoals elke andere geldlening gedurende een de rentevaste periode terugbetaald worden. Deze periode heet ook wel de hypotheeklooptijd. Deze duurt maximaal 30 jaar.

In deze tijd betaalt u maandelijks aflossing en hypotheekrente over uw lening. De manier waarop dit gebeurt, is afhankelijk van de hypotheekvorm en de rentevorm die u heeft afgesproken met uw hypotheekverstrekker. De keuzes die u maakt, bepalen hoeveel en wanneer u betaalt.

Kiest u voor een vaste rente? Dan betaalt u een bepaalde periode dezelfde hoeveelheid rente per maand. Deze periode is dan rentevast. Bent u op zoek naar rentevaste periode advies? Vraag dan meteen een adviesgesprek aan met onze deskundige adviseurs.

RENTEVASTE PERIODE DEFINITIE

De rentevaste periode, wat is dat? U sluit een hypotheeklening af om de aankoop van uw droomwoning te kunnen bekostigen. De overheid wil woningbezit stimuleren en maakt het proces daarom steeds eenvoudiger.

Toch is het afsluiten van een hypotheek lang niet voor iedereen even eenvoudig. Dit komt omdat hypotheekverstrekkers bij het verstrekken van een lening bij de één meer risico loopt dan bij de ander.

Er zit een groot verschil tussen het hebben van een vast contract en een tijdelijk contract, bijvoorbeeld. Uw inkomen wordt dan ook op zorgvuldige wijze door de bank of verzekeraar geanalyseerd. Zorgt uw situatie voor meer risico, dan is de kans groot dat u meer zult moeten betalen voor een lening.

Dit is ook het geval wanneer u moet kiezen voor een rentevorm. Kiest u voor variabel, dan betaalt u minder. Zet u uw rente vast gedurende een bepaalde vaste periode, dan betaalt u meer. Advies nodig? Geef u direct bij ons op.

Rentevaste periode

RENTEVASTE PERIODE UITLEG

Voor elke lening betaalt u rente. Natuurlijk is dit ook het geval bij een hypotheeklening. De bank of verzekeraar waarvan u geld leent, moet op eigen beurt geld lenen van andere banken om dit te kunnen bekostigen.

Ook over de leningen die banken aan elkaar verstrekken, moet rente betaald worden. De hoogte van het percentage dat een bank aan u aanbiedt, is dan ook afhankelijk van deze basisrente. Daarnaast bepalen individuele factoren van de persoon aan wie geleend wordt de additionele kosten.

Ook marktwijde factoren als de economie en staat van de internationale markt bepalen in hoeverre de hypotheekrente hoger of lager zal uitvallen. De uiteindelijke percentages die per bank of verzekeraar aangeboden worden, zijn dus opgebouwd aan de hand van al deze factoren.

​Voor u persoonlijk is daarbij het risico dat de bank loopt door u een lening te verstrekken belangrijk. Ook een rentevaste periode kiezen, hangt hier vanaf. 

RENTEVASTE PERIODE, HOE LANG?

Wanneer u moet kiezen voor een hypotheekvorm, kiest u ook voor een rentevorm. De rentevorm bepaalt of uw rente vast of variabel zal zijn. Een variabele rente is veranderlijk en wordt bepaald door de rente die op dat moment actueel is voor uw hypotheekverstrekker.

Het is daarbij dus mogelijk dat u elke maand een ander bedrag aan hypotheekrente zult betalen. Toch zal het zo een vaart niet lopen. Wilt u niet het risico lopen dat u opeens met een hogere rente te maken krijgt?

Dan kunt u beter kiezen voor een vaste rente. Momenteel staat de hypotheekrente zeer laag. Wanneer u uw rente vastzet, betaalt u in een bepaald tijdsbestek hetzelfde percentage qua rente.

Dit kan een periode zijn van 1, 2, 5, 10, 15, 20 of 30 jaar zijn. Kiest u voor een korte rentevaste periode, dan bent u maandelijks minder kwijt dan bij een lange periode. Laat u onafhankelijk adviseren en maak een gratis afspraak.

RENTEVASTE PERIODE BEPALEN

De uiteindelijke hoogte van uw maandlasten qua hypotheekrente wordt dus bepaald door meerdere factoren. De keuze voor een rentevorm en een vaste renteperiode, en de risicoklasse waarin u volgens de bank of verzekeraar valt.

Binnen de vaste en variabele percentages die aangeboden worden, zijn meerdere categorieën en risicoklassen te onderscheiden.

De risicoklassen zijn bedoeld om te bepalen hoe groot de kans is dat u uw lening niet zult kunnen aflossen. De bank of verzekeraar loopt het minste risico wanneer een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt afgesloten.

Deze dient als vangnet wanneer de persoon die een hypotheek afsluit met financiële problemen te kampen heeft. De rentevaste periode NHG zal dus het meest voordelig zijn.

De overige klassen worden bepaald door de verhouding tussen de hoogte van uw lening en de woning waarde. Dit wordt verstrekkingspercentage genoemd. Hoe hoger dit percentage, hoe groter het risico.

GEMIDDELDE RENTEVASTE PERIODE

Uw persoonlijke situatie op het gebied van inkomen zal ook meetellen binnen de risicoklassen. Bent u ZZP’er of heeft u een tijdelijk contract? Dan bent u niet zeker van het feit dat u gedurende de looptijd van uw hypotheek genoeg inkomen heeft om af te lossen.

Bij een vast contract is dit uiteraard wel voor langere tijd het geval. Om die reden kan de bank of verzekeraar risico-opslagen rekenen wanneer uw inkomen minder zeker is. De hypotheekverstrekker wil zorgen voor zoveel mogelijk inkomsten.

​Ook wanneer u gaat kiezen voor een periode, zal dit meetellen. Kiest u voor een rentevaste periode 20 jaar, dan betaalt u per maand meer dan bij een periode van 5 jaar. Op die manier is de bank verzekerd van een groter bedrag aan hypotheekrente gedurende langere tijd. Vervolgens is het mogelijk dat u erna een hogere rente betaalt omdat de actuele rentes zijn gestegen.

RENTEVASTE PERIODE MET BEDENKTIJD

Voordat u gaat kiezen voor een bepaalde periode, is het dus aan te raden te kijken naar de verwachtingen wat betreft hypotheekrente. Gedurende welke tijd zult u uiteindelijk het goedkoopst uit zijn? Wat zult u na 10 of 20 jaar gaan betalen als uw rentevaste periode eindigt?

Aan de hand van de voorspellingen van onze hypotheekadviseurs kunt u enigszins weten wat er voor u zal gelden. Over het algemeen is de vaste renteperiode van 10 jaar het meest populair en voordelig.

Dit komt omdat u aanzienlijke tijd van de huidige lage hypotheekrente kunt genieten.  De rentepercentages die voor een periode van 10 jaar gelden zijn bijna gelijk aan de variabele rentes die aangeboden worden.

Daarnaast valt deze periode te overzien wanneer u bijvoorbeeld wilt oversluiten. Heeft u gekozen voor een bepaalde periode? Dan bieden de meeste verzekeraars bedenktijd aan waarin u deze kosteloos mag veranderen. Maak gebruik van een kosteloos adviesgesprek. Meldt u aan.

RENTEVASTE PERIODE DUUR

Hoe kan de rentevaste periode 10 jaar bijna net zo goedkoop zijn als de variabele rente? Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de economie en de maatregelen die Europese banken nemen om inflatie te stimuleren.

Voor de ontwikkeling en verwachtingen wat betreft de rente op de lange termijn (rente die minimaal 2 jaar vast staat) wordt gekeken naar de kapitaalmarktrente. Om economische groei te bewerkstelligen, houden de banken de rentes die betaald moeten worden voor een lening laag.

Op die manier wordt het voor mensen goedkoop om te lenen en onaantrekkelijk om te sparen. Dit is goed voor de economie! Onderlinge concurrentie tussen banken zorgt ervoor dat de aangeboden rentes lager zijn dan ooit. Toch is de rente de laatste tijd door inflatie gestegen.

Het is op dit moment dus erg gunstig om uw rente te laten vastzetten voor een langere periode. Wij kunnen u hierbij helpen! Vraag een gesprek aan.

RENTEVASTE PERIODE KORT OF LANG

De verwachting qua hypotheekrente is dat deze de komende tijd, dankzij economische groei, licht gaat stijgen. De afgelopen maanden is dit het geval geweest. Daarbij zal dit voor zowel de rente op korte termijn als lange termijn gelden.

Toch is het niet zeker, aangezien er niet voorspeld kan worden wat de economie gaat beïnvloeden. Op dit moment staat de hypotheekrente laag, waardoor het verstandig is deze voor langere tijd vast te zetten.

Kiest u voor een korte periode, dan loopt u het risico dat u toch te maken krijgt met gestegen rentepercentages. Daarbij bent u over het algemeen het veiligst bij een rentevaste periode 10 of 20 jaar.

Dit betekent dat u gedurende deze tijd hetzelfde percentage aan rente zult gaan betalen. Welke keuze het beste is, hangt af van uw situatie. Vooral bij wisselende inkomsten is deze tijd gunstig. Neem contact met ons op wanneer u twijfelt. Doe dit via het contactformulier. 

RENTEVASTE PERIODE POPULARITEIT

Zoals gezegd is de vaste renteperiode van 10 of 20 jaar het voordeligst. Maar welke periode wordt het vaakst vastgezet? De maximale rentevaste periode is 30 jaar. Dit is net zo lang als de gehele looptijd van uw hypotheek. Zo een lange tijd de rente vastzetten, heeft nadelige gevolgen.

U kunt immers niet eenvoudig uw rente aanpassen wanneer de huidige standen dalen. Onze klanten kiezen tegenwoordig vooral voor een periode van 10 jaar. De hypotheekrente is voordelig en het wil nog wel eens gebeuren dat de percentages in 10 jaar dalen.

Daar tegenover staat dat de situatie op elk willekeurig moment kan veranderen. Voor actuele informatie over de stand van zaken kunt u het beste een persoonlijk gesprek aanvragen.

​Dagelijks analyseren onze experts de veranderingen in de rente en passen hun adviezen daarop aan. Verandert er iets voor u persoonlijk? Dan nemen we uiteraard contact met u op. 

RENTEVASTE PERIODE STARTERSLENING

​Natuurlijk zijn er verschillende situaties die vragen om uitzonderingen en andere voorwaarden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de starter die een eerste hypotheek afsluit. Starters hebben tegenwoordig nog niet zoveel te besteden als mensen die al wat langer meegaan op de arbeidsmarkt.

Toch wil de overheid het voor deze mensen mogelijk maken een hypotheek af te sluiten. Is er qua rente verschil voor de starter? De startershypotheek en starterslening zijn bedoeld voor de eerste woningbezitter.

In de eerste 3 jaar hoeft niets afgelost te worden, waardoor de starter enigszins tegemoet wordt gekomen in de kosten. De volledige lening moet daarna in de verdere looptijd afgelost worden.

​Bij de starterslening geldt een rentevaste periode 15 jaar. Het percentage dat daarbij geldt, is in principe hetzelfde als bij andere woningbezitters. Bent u starter en wilt u hierover meer informatie inwinnen? Neem dan snel contact met ons op voor een gratis adviesgesprek!

RENTEVASTE PERIODE WIJZIGEN

Heeft u eenmaal gekozen voor een vaste renteperiode en is de bedenktijd voorbij? Dan zit u vast aan de rente die u heeft afgesproken. Toch zijn er altijd mogelijkheden om uw rente te laten aanpassen.

Heeft u een vaste periode van 1 jaar? Dan is tussentijds aanpassen natuurlijk overbodig. U kunt gemakkelijk wachten tot het einde van de periode om over te sluiten wanneer de rentes lager worden.

Bij een periode van 10 of 20 jaar wordt het iets lastiger. Over het algemeen is het voordeliger om te wachten tot het einde van de vaste periode om uw rente te wijzigen. Moet u toch uw contract openbreken en uw rentevaste periode afkopen, dan zijn hier consequenties aan verbonden.

Zoals bij elk contract, kunt u deze niet zomaar aanpassen wanneer u dat uitkomt. Gelukkig zijn er mogelijkheden die u kunt overwegen. Denk daarbij aan het oversluiten van uw hypotheek of rentemiddeling. 

EINDE RENTEVASTE PERIODE

Uw rentevaste periode loopt af, en nu? Dan is het moment aangebroken om eens te kijken naar de mogelijkheden om uw hypotheek te verbeteren. Daarbij is mogelijk uw hypotheek na afloop van deze periode boetevrij over te sluiten.

Natuurlijk is oversluiten tijdens uw vaste renteperiode ook mogelijk. U betaalt daarvoor een boeterente als compensatie voor de inkomsten die uw hypotheekverstrekker misloopt. De hoogte hangt af van de resterende periode en het verschil in hypotheekrente.

De boete en afsluitkosten kunnen aanzienlijk zijn, maar u behaalt daarnaast grote financiële voordelen. De kosten betaalt u als eenmalig bedrag. U sluit vervolgens over naar een nieuwe hypotheekverstrekker en hypotheek.

​Dit betekent dat u kunt selecteren op aangeboden hypotheekrente en voorwaarden. Na betaling van de eenmalige kosten, heeft u meteen recht op de lage hypotheekrente. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dit is alleen het geval wanneer u eigen middelen gebruikt om het proces te financieren.

RENTEVASTE PERIODE OPENBREKEN

​U kunt uw vaste renteperiode doorbreken om tussentijds uw hypotheekrente te laten aanpassen.  Dit kan via rentemiddeling of het oversluiten van uw hypotheek. Beide manieren zullen leiden tot het verlagen van uw rente. De manier waarop dit gebeurt, is anders.

Rentemiddeling wordt ingezet als hulpmiddel waarbij uw oude hypotheekrente wordt gemiddeld met de actueel geldende rentestand. Daar bovenop rekent de bank of verzekeraar opslagen die uw maandelijkse lasten nog iets duurder maken.

Voor het tussentijds middelen betaalt u een rentevaste periode boete die u in de vorm van een boeteopslag in termijnen betaalt. Daarnaast wordt er een middelingsopslag gerekend voor het veranderen van uw rente.

​U spreekt vervolgens een nieuwe vaste renteperiode af waarin het percentage betaald wordt. Daarbij zijn de kosten die u maakt jaarlijks fiscaal aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. Het geheel zorgt ervoor dat uw lasten lager worden, maar nooit zo laag als via het alternatief oversluiten.

RENTEVASTE PERIODE TUSSENTIJDS WIJZIGEN

Wanneer u uw hypotheek tijdens uw vaste renteperiode wilt wijzigen om uw lasten te verlagen, moet u dus kiezen tussen rentemiddeling en oversluiten. Wat voor u de meest verstandige keuze zal zijn, hangt af van uw situatie en hypotheek.

Over het algemeen wordt oversluiten gezien als de optie die het meeste voordelen zal opleveren. Dit komt omdat u na betalen van de boeterente en overige kosten gelijk de laagste rente heeft. Bij middeling is uw rente een gemiddelde waar verschillende opslagen bijgeteld worden.

Voordat u tussentijds oversluit, is het belangrijk om te bepalen of u genoeg eigen middelen heeft om de kosten te betalen. Rentemiddeling kan initieel gunstig uitpakken, maar op de lange termijn minder voordelen opleveren. Twijfelt u tussen beide methodes?

Laat dan onze adviseurs een berekening maken van uw eventuele boete en uiteindelijke baten. Berekenen wat na uw rentevaste periode oversluiten oplevert, kan geheel gratis en vrijblijvend!

RENTEVASTE PERIODE SPAARHYPOTHEEK

Ook de hypotheekvorm die u kiest, heeft invloed op het maken van een keuze voor een vaste renteperiode. Dit is het geval voor de (bank)spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Deze vormen kunnen momenteel niet meer als hele hypotheek afgesloten worden.

De spaarhypotheek wordt ingezet om te sparen voor de aflossing van uw hypotheek. U betaalt een premie voor de gekoppelde verzekering en ontvangt spaarrente over het opgebouwde bedrag.

Deze spaarrente is gelijk aan de hypotheekrente die u heeft afgesproken. Daalt de hypotheekrente na de vaste renteperiode, dan daalt ook de rente die u ontvangt over uw spaargeld. De rentevaste periode spaarhypotheek loopt af, wat nu?

​Het kan verstandig zijn uw rente voor langere tijd vast te zetten. Dit is het geval wanneer de verwachting is dat de hypotheekrente gaat dalen. Een langere periode betekent zoals gezegd een hogere hypotheekrente. Daardoor is ook langere tijd uw spaarrente hoger.

RENTEVASTE PERIODE AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK LOOPT AF

De aflossingsvrije hypotheek is een andere hypotheekvorm waarbij u moet opletten wanneer de vaste renteperiode afloopt. Deze vorm is inmiddels redelijk verouderd en brengt veel risico’s met zich mee.

Dit komt omdat de gehele hypotheekschuld aan het einde van de looptijd pas afgelost hoeft te worden. Een gevaarlijke gok, aangezien u nooit weet of de verkoop van uw woning genoeg zal opbrengen om de schuld af te lossen.

Gedurende de looptijd betaalt u in vaste renteperiodes alleen hypotheekrente. Wanneer uw aflossingsvrije en rentevaste periode afgelopen is, is het de beste tijd om uw risicovolle hypotheek te laten verbeteren door onze adviseurs.

​U kunt deze na uw vaste renteperiode ook boetevrij oversluiten naar een andere vorm en verstrekker. Er zijn genoeg alternatieven mogelijk die ervoor zorgen dat uw lening geheel is afgelost na de looptijd van uw hypotheek. Daarbij kunt u uiteraard de laagste hypotheekrente weer laten vastzetten.

RENTEVASTE PERIODE VERKOOP HUIS

Hoe werkt het precies wanneer u tijdens uw rentevaste periode verhuizen wilt? Kunt u uw huidige periode dan meenemen naar uw nieuwe woning? Dit is alleen mogelijk wanneer u uw gehele hypotheek meeneemt na de verkoop.

Is uw nieuwe huis duurder dan de oude? Dan zult u voor het overige deel een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. Meenemen is alleen gunstig wanneer uw oude hypotheek bijvoorbeeld een lage hypotheekrente heeft of goede voorwaarden biedt.

Kunt u bij een andere hypotheekverstrekker een beter aanbod krijgen? Dan is het meenemen van de vaste renteperiode minder verstandig. Oversluiten is dan vaak beter, aangezien u behoorlijke financiële voordelen kunt behalen ondanks de boeterente.

Graag maken wij voor u een vrijblijvende berekening van wat oversluiten u zal opleveren wanneer de rente aanzienlijk lager is. Natuurlijk wilt u de laagst mogelijke lasten zodat u geld overhoudt voor leuke dingen! Vraag dus snel een gesprek met ons aan via het contactformulier. 

RENTEVASTE PERIODE VERLENGEN 

Uw rentevaste periode eerder verlengen, houdt in dat u deze periode voor langere tijd dan initieel is afgesproken, behoudt. Stelt u zich voor dat u een vaste renteperiode van 10 jaar heeft afgesproken met uw bank, waarbinnen u een bepaald rentepercentage betaalt.

Na 5 jaar wilt u voor hetzelfde percentage en dezelfde voorwaarden verlengen. In principe is dit bij de meeste verzekeraars mogelijk. Toch moet u erop letten dat wanneer de actuele rentestand van de verstrekker is gedaald, u een boeterente zult moeten betalen.

Ook al verlengt u bij dezelfde bank of verzekeraar, zij gaan alsnog inkomsten mislopen wanneer een lagere rente wordt vastgelegd. Wilt u de boeterente vermijden, dan moet u wachten tot het einde van de periode wanneer de verstrekker met een nieuw voorstel komt.

​Dit gebeurt ongeveer 3 maanden daarvoor. U kunt dan beslissen of u een nieuwe vaste rente wilt bij uw verstrekker of wilt oversluiten. 

RENTEVASTE PERIODE BEREKENEN 

Het kiezen van een vaste renteperiode of uw rentevaste periode aanpassen, wordt gemakkelijker wanneer u een berekening laat maken van de kosten. Hoe u het ook wendt of keert, de keuzes die u maakt bij het afsluiten van een hypotheek hebben de rest van uw hypotheeklooptijd invloed.

U wilt voor langere tijd de laagste lasten, maar ook de juiste voorwaarden voor uw specifieke situatie. Om de juiste hypotheek te vinden en vaste renteperiode te bepalen, kunt u dan uiteraard de expertises van onze hypotheekadviseurs wel gebruiken.

Dankzij jarenlange ervaring met vele klanten voor u, kunnen wij voor iedereen de beste hypotheek afsluiten! Aan de hand van de hypotheekrente voorspellingen en uw wensen stellen onze experts voor u het juiste advies op. Dit advies is vrijblijvend en gratis, waardoor u zich tot niets verplicht hoeft te voelen. Wilt u dat uw wensen prioriteit hebben? Maak een afspraak!