nationale hypotheek voorlichting logo

kosten koper

0 +

Projecten

0 %

Klanttevreden

0

Advies gesprekken

Hoeveel is kosten koper eigenlijk wanneer je een huis koopt? Veel mensen vinden dit een lastige vraag. Als je een huis wilt kopen, dan zie je eigenlijk alleen de vraagprijs van de woning.

Hierachter staat vaak de vermelding ‘k.k.’, maar hierbij staat geen bedrag vermeld. Hoeveel is kosten koper is dan ook een veel gehoorde vraag. Daarnaast is het zo dat de kosten koper niet de enige bijkomende kosten zijn.

Wij geven je het antwoord op de vraag: hoeveel is kosten koper? Daarnaast geven wij je inzicht in de overige bijkomende kosten wanneer je een woning wilt kopen.

Als onafhankelijk adviesbureau staan wij voor je klaar met advies over een woning kopen, over (hypothecaire) leningen en andere financiële zaken. Je kunt bij ons een afspraak maken over kosten koper of de hypotheek

KOSTEN BUITEN DE KOSTEN KOPER OM

​Zoals we al hebben aangegeven krijg je met veel verschillende kosten te maken wanneer je een huis koopt. Hoeveel kosten koper is moet dan ook aangevuld worden met ‘hoeveel is het totaalbedrag aan bijkomende kosten’.

Dan pas heb je het plaatje pas compleet. Hieronder vind je de belangrijkste bijkomende uitgaven waar jij mee te maken kunt krijgen.

  • Kosten koper
  • Makelaarskosten
  • Advies- en bemiddelingskosten hypotheek
  • Aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Kosten bankgarantie
  • Rente en eventuele kosten overbruggingskrediet
  • Taxatiekosten
  • Bouwtechnische keuring kosten
  • Notariskosten

De bijkomende kosten waar jij mee te maken krijgt bij het aankopen van een woning zijn afhankelijk van de specifieke situatie.

Zo hoef je ook niet altijd kosten koper te betalen. Nieuwbouwwoningen worden bijvoorbeeld vaak vrij op naam (v.o.n.) verkocht, waardoor je geen kosten koper hoeft te betalen.

KOSTEN KOPER BEREKENEN

Hoeveel is kosten koper bij een woning van 200.000 euro? En hoeveel is kosten koper bij een woning van 350.000 euro? Dit kun je eigenlijk heel eenvoudig zelf berekenen.

Je kunt de berekening natuurlijk ook online maken bij diverse aanbieders. Zo kun je bijvoorbeeld de kosten koper berekenen Rabobank als je dat wilt. Wil je zelf de kosten koper berekenen? Dan is dit heel eenvoudig te doen.

Wil je alleen de overdrachtsbelasting berekenen? Dan moet je 2 procent berekenen van de totale woningprijs. Koop je een ander pand, zoals een bedrijfspand, dan moet je 6 procent betalen.

​De notariskosten worden meestal ook onder de kosten koper gerekend. Voor de gemiddelde woning liggen deze vaak rond de 500 euro. 

BEREKEN MINIMAAL 6 PROCENT KOSTEN KOPER

Het is niet verstandig om alleen uit te gaan van de extra kosten koper waar je mee te maken krijgt. Als je een huis gaat kopen, dan komen er veel verschillende kosten op je af. Niet iedereen krijgt met alle kosten te maken, maar je krijgt wel altijd met bepaalde extra kosten te maken.

Je kunt de berekening van de kosten koper houden op 2 procent van de huisprijs, maar je moet een extra bedrag rekenen om de bijkomende kosten ook te kunnen voldoen.

Het advies hierbij luidt dat het goed is om in totaal, dus inclusief de kosten koper, een percentage van 6 procent van de woningprijs aan te houden. Dit bedrag zal je ongeveer kwijt zijn aan bijkomende kosten.

Een jaar of tien geleden konden al deze kosten nog worden meegefinancierd, maar in de laatste jaren is dit stap voor stap veranderd. Wilt u advies over het kopen van een woning en de kosten? Schrijf u dan in voor een gratis gesprek.

KOSTEN KOPER MEEFINANCIEREN 

De kosten koper meefinancieren lijkt een uitstekende oplossing als je zelf niet veel eigen vermogen hebt. Voorheen kon je de kosten koper en andere bijkomende kosten gewoon meefinancieren.

Zoals gezegd is de mate van meefinancieren steeds verder afgebouwd. In 2018 is de basis bereikt en staat de teller op 0. Wat betekent dit nu in de praktijk? In de praktijk betekent dit dat de hypotheek die je afsluit niet hoger mag zijn dan 100 procent van de woningwaarde.

​Wil je een woning kopen van 250.000 euro, dan is dat ook precies het bedrag waarvoor je een hypotheek mag afsluiten.

Het is dus niet meer mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten om de bijkomende kosten, waaronder kosten koper, mee te financieren.

​Vanaf 1 januari 2018 is het meefinancieren van kosten koper en andere extra kosten dus niet meer mogelijk. 

kosten koper

HOEVEEL IS KOSTEN KOPER IN JOUW SITUATIE?

Hoeveel is kosten koper in jouw specifieke situatie? Wij geven je graag antwoord op deze vraag. NHV zet zich volledig onafhankelijk in bij het geven van financieel advies, ook wanneer het om hypotheken gaat.

​Wij berekenen graag de bijkomende kosten voor jou. Maak gerust een afspraak voor een gratis adviesgesprek.

KOSTEN KOPER BETEKENIS

Een kosten koper uitleg wanneer u een bestaand huis wilt kopen, is uiteraard zeer handig. U wilt natuurlijk weten op welke kosten u naast de koopsom moet rekenen. De kosten worden over het algemeen onderverdeeld in aankoopkosten en financieringskosten.

Normaal gesproken maken deze ongeveer 6% uit van de totale aankoopsom van de woning. Naast het feit dat het voor veel mensen lastig is om een hypotheek af te sluiten, wordt het ook steeds duurder.

Dit komt door de onvermijdelijk stijgende hypotheekrentes, maar ook omdat u minder kunt lenen. Om die reden is het tegenwoordig essentieel om eigen middelen in te brengen wanneer u een huis koopt. Zonder eigen inbreng wordt het lastig om alle kosten te kunnen financieren.

Wilt u een overzicht van de kosten die voor u zullen gelden en de middelen die u kunt inbrengen? Vraag dan een persoonlijk gesprek met ons aan voor een passend advies. Dit kunt u doen via het contactformulier. 

KOSTEN KOPER HUIS

De koophuis kosten koper worden onderverdeeld in aankoopkosten en financieringskosten. Een paar kostenkosten zijn wettelijk verplicht. Dit zijn de overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale rechten.

Het inschrijven of wijzigen van de nieuwe eigenaar van de woning bij het kadaster valt vaak onder de notariskosten. Daarnaast zijn er andere kosten die niet wettelijk vereist worden, maar wel onder de kostenposten vallen.

U betaalt bijvoorbeeld voor een makelaar en taxateur, en een bouwtechnische keuring van uw woning. Ook kunt u de afsluitprovisie voor een hypotheekadviseur, de aanvraag kosten voor een Nationale Hypotheek Garantie, de bankgarantie en bereidstellingsprovisie hieronder scharen.

Ten slotte zijn er de eventuele boeterente voor oversluiten, het overbruggingskrediet, de afkoopsom erfpacht en kosten voor het verhuizen en inrichten van uw woning.

U heeft dus aanzienlijke extra middelen nodig om dit te kunnen betalen. Laat altijd een goed overzicht maken van uw financiële situatie. Hoe kunt u deze kosten financieren? Laat u het uitleggen door onze hypotheekadviseur.