De hypotheekvormen vergelijken is belangrijk wanneer je een nieuwe hypotheek af wilt sluiten. In je zoektocht naar de juiste hypotheek en de beste hypotheekverstrekker kom je veel opties tegen.
Het valt niet mee om daar wijs uit te worden, zeker niet wanneer je voor het eerst een hypotheek af gaat sluiten. De hypotheekvormen Rabobank zien er heel anders uit dan bijvoorbeeld die van de ING of de ABN AMRO.
Iedere hypotheekverstrekker geeft de beschikbare hypotheken eigen namen. Hierdoor verschillen de termen, terwijl de hypotheken in de basis gelijk kunnen zijn. Het is dan ook belangrijk om te weten dat je op dit moment enkel kunt kiezen uit een annuïtaire hypotheek, een lineaire hypotheek of een combinatie van deze hypotheekvormen.
Hypotheekvormen vergelijken is niet eenvoudig. Wij helpen je er graag bij. Je kunt bij Advies Nederland een gratis hypotheekgesprek aanvragen.
HYPOTHEEKVORMEN VERANDEREN
Door de jaren heen veranderen de hypotheekvormen die er zijn. Zo kennen we bijvoorbeeld nog de aflossingsvrije hypotheek. Voor deze hypotheek heeft de regering in 2013 de hypotheekrenteaftrek afgeschaft.
Alleen voor de lineaire en de annuïtaire hypotheek geldt er nog hypotheekrenteaftrek. Daarom zijn dit eigenlijk de enige twee hypotheekvormen die nog worden aangevraagd. Daarom vertellen wij je meer over deze hypotheken. Wij vertellen je onder meer:
- Wat een lineaire hypotheek is
- Wat een annuïtaire hypotheek is
- Hoe het zit met de aflossing van beide hypotheekvormen 2018
- Wat de voordelen zijn van de lineaire hypotheek
- Wat de voordelen zijn van de annuïtaire hypotheek
Natuurlijk kun je ook altijd een afspraak maken voor een gratis hypotheekgesprek wanneer je je afvraagt: ‘welke hypotheekvorm past bij mij?’
HYPOTHEEKVORMEN: LINEAIR EN ANNUÏTAIR
Welke hypotheekvormen zijn er? Je kunt zelf in grote lijnen de hypotheekvormen vergelijken, maar hiervoor heb je wel een goede basiskennis nodig. Wij geven je van de twee soorten hypotheken uitleg, zodat je goed weet wat het verschil is tussen lineair en annuïtair aflossen.
LINEAIR AFLOSSEN OP JE HYPOTHEEK
Je kunt een lineaire hypotheek afsluiten. Aan het einde van de looptijd van deze hypotheek heb je de totale hypotheekschuld afgelost. De hypotheekvormen vergelijken op dit feit is niet nodig, want ditzelfde geldt voor de annuïtaire hypotheek.
Bij de lineaire hypotheek betaal je maandelijks een rentedeel en een aflossingsdeel. Hierdoor wordt je hypotheekschuld maandelijks kleiner, waardoor de rente maandelijks lager wordt.
Dit zorgt ervoor dat de hypotheeklasten bij aanvang van de hypotheek hoger liggen dan tegen het einde van de looptijd. Je gaat dus steeds minder betalen aan hypotheeklasten per maand. Het kiezen deze hypotheekvormen is een belangrijk beslissing. Laat je kosteloos adviseren en schrijf je bij ons in.
ANNUÏTAIR AFLOSSEN OP JE HYPOTHEEK
Als we de hypotheekvormen vergelijken, dan zien we dat het laatste gegeven precies andersom ligt bij de annuïtaire hypotheek. Hierbij betaal je namelijk bij aanvang van de hypotheek minder maandlasten dan tegen het einde van de looptijd.
Je hypotheek wordt steeds duurder, ondanks dat het bruto maandbedrag hetzelfde blijft. Je lost namelijk minder af in het begin van je hypotheek. Bij de annuïteitenhypotheek betaal je eerst veel rente en weinig aflossing.
Omdat de rente aftrekbaar is kun je hier aan het begin optimaal van profiteren. De renteaftrek wordt steeds lager, omdat het rentedeel kleiner wordt. Het aflossingsdeel wordt groter, maar dit deel is niet aftrekbaar. Zo worden de lasten uiteindelijk dus hoger naar mate de tijd verstrijkt.
GOEDKOPE HYPOTHEEKVORMEN
Het spreekt voor zich dat de meeste mensen de verschillende hypotheekvormen vergelijken om te zien wat nu de meest voordelige oplossing is. Het nadeel is wel dat veel mensen hierbij vooral kijken naar alle bijkomende voorwaarden en benamingen.
Zij kijken bijvoorbeeld naar alle beschikbare hypotheekvormen ING, met alle namen die deze bank aan de diverse hypotheken heeft gegeven, en komen er vervolgens niet meer uit.
Wanneer we alleen kijken naar de basisvormen, dus naar annuïtair en lineair, dan wordt het een stuk makkelijker om vergelijkingen te maken. Welke hypotheekvorm is het goedkoopst als je alleen de wijze van aflossing vergelijkt?
Als je de hypotheek afsluit voor een looptijd van 30 jaar, wat het meest gangbaar is, dan is de lineaire hypotheek voordeliger. Dit betekent overigens niet dat het per definitie de beste keuze voor jou is. Dit is vooral afhankelijk van jouw specifieke situatie.
HOE ZIT HET MET DE AFLOSSING?
Als we de hypotheekvormen vergelijken op basis van aflossing, dan zien we dat je bij de lineaire hypotheek een stuk sneller aflost. Bij de lineaire hypotheek start je namelijk direct met het betalen van een goed deel aflossing per maand.
Direct bij aanvang van de hypotheek begin je dus alweer met het aflossen van je hypotheekschuld. Doordat de hypotheekschuld direct al begint te krimpen worden de netto maandlasten steeds lager.
Bij de annuïtaire hypotheek betaal je de eerste jaren voornamelijk rente en zeer weinig aflossing. Hierdoor krimpt de openstaande hypotheekschuld erg langzaam. Als je een hypotheek voor 30 jaar hebt, dan duurt het gemiddeld zo’n 21 jaar voordat je de helft van de hypotheekschuld hebt afbetaald.
Je gaat wel steeds meer aflossen per maand. Omdat aflossing niet aftrekbaar is, en hypotheekrente wel, gaan de netto hypotheeklasten dus elke maand omhoog. Laat onze adviseur een voorstel op maat voor je maken.
HYPOTHEEKVORMEN: VOORDELEN LINEAIR AFLOSSEN
Lineair aflossen heeft diverse voordelen wanneer we beide hypotheekvormen vergelijken. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen:
- Je hebt recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek
- De hypotheekschuld wordt volledig afgelost
- Een lineaire hypotheek is goedkoper dan een annuïteitenhypotheek door de lagere rente
- Elke maand betaal je minder hypotheeklasten
HYPOTHEEKVORMEN: VOORDELEN ANNUÏTAIR AFLOSSEN
Annuïtair aflossen heeft natuurlijk ook wel enkele voordelen wanneer we de hypotheekvormen vergelijken. Een deel van de voordelen komt overeen met die van lineair aflossen:
- Je lost de hypotheekschuld volledig af
- Je kunt maximaal 30 jaar profiteren van hypotheekrenteaftrek
- De hypotheeklasten zijn bij aanvang van de hypotheek lager
VERSCHILLENDE HYPOTHEEKVORMEN UITGELEGD
De algemene voordelen van beide hypotheekvormen zeggen niet in het bijzonder welke hypotheekvorm jij het best kunt kiezen. Je keuze is namelijk volledig afhankelijk van jouw situatie en je wensen.
Wil jij bijvoorbeeld starten met hoge maandlasten en eindigen met lage maandlasten, of zie je het liever andersom? Laat de hypotheekvormen vergelijken voor jouw specifieke situatie en je weet wat de meest voordelige keuze voor jou is.
Wij adviseren je graag. Je kunt online een afspraak maken voor een gratis hypotheekgesprek. Schrijf je direct in via het contactformulier. Onze adviseur kan n.a.v. alle hypotheekvormen berekenen wat voor u het beste is.