nationale hypotheek voorlichting logo

Hypothecaire lening

0 +

Projecten

0 %

Klanttevreden

0

Advies gesprekken

De hypothecaire lening wekt nogal eens wat vragen op. Is het nu hetzelfde als een hypotheek? En als je nu een hypothecaire lening wilt afsluiten, wat zijn daar dan precies de voor- en nadelen van? Zeker als je voor het eerst een hypotheek wilt gaan afsluiten zijn er vaak onduidelijkheden.

Wij leggen je graag uit wat de hypothecaire lening precies is, waar je rekening mee moet houden en wat de voor- en nadelen zijn. Wij geven je alle informatie die jij nodig hebt om de juiste keuzes te kunnen maken.

​Blijf je toch nog met vragen zitten? Dan kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht. Je kunt een afspraak maken voor een gratis hypotheekgesprek. Schrijf je in! 

HYPOTHECAIRE LENING WAT IS DAT?

De hypothecaire lening betekenis is natuurlijk heel belangrijk. Als je een leenvorm af wilt sluiten, dan moet het je goed duidelijk zijn wat die leenvorm precies inhoudt.

​Wij geven je dan ook op de eerste plaats de nodige hypothecaire lening uitleg. Deze lening wordt ook wel aangeduid met de volgende begrippen:

 • Lening met hypothecaire zekerheid
 • Hypothecair krediet genoemd
 • Hypotheeklening
 • Hypotheek

Dit betekent dat de hypothecaire lening een geldlening is die je afsluit wanneer je een woning wilt kopen. Natuurlijk betekent dit ook dat er niet maar één soort van is.

Er zijn immers meerdere soorten hypotheken die je kunt afsluiten voor het kopen van een woning. Denk bijvoorbeeld aan de lineaire hypotheek en de annuïtaire hypotheek. Meldt je meteen bij ons aan voor een kosteloos hypotheekgesprek.

HYPOTHECAIRE LENING ECONOMIE: WAT HEEFT DAT MET ELKAAR TE MAKEN?

​Wat heeft deze lening nu precies met de economie te maken? Hypotheken worden vaker in één adem genoemd met de economie, maar het is lang niet altijd duidelijk waarom dit zo is. Wij zullen een belangrijk voorbeeld noemen.
De Europese Centrale Bank heeft de economie middels een koopprogramma volgestopt met een bedrag van 2535 miljard euro. Dit koopprogramma wordt aan het einde van 2018 stopgezet en dit heeft, zoals je je kunt voorstellen, een grote impact op de economie.

​De verwachting is dat hypotheekrentes zullen gaan stijgen door het stoppen van geld pompen in de economie. 

nieuwe hypotheek afsluiten

GAAN DE HYPOTHEEKRENTES GEGARANDEERD STIJGEN?

Veranderingen in de economie hebben dus invloed op de rentetarieven van hypotheken. Betekent dit dat de rentetarieven gegarandeerd zullen stijgen tegen het einde van 2018? Nee, deze garantie heb je niet.

Er wordt namelijk ook een daling verwacht van de kapitaalmarktrente, doordat beleggers sneller in Nederland terecht zullen komen. Als dit gebeurt, dan zou het zelfs zo kunnen zijn dat de rente juist gaat dalen.

Uiteindelijk zijn er altijd veel verwachtingen en hypotheekrente prognoses, maar het blijft een gok. Je kunt eenvoudigweg niet voorspellen wat de rentetarieven van hypotheken gaan doen in de toekomst.

HYPOTHECAIRE LENING VOORDELEN 

​Het afsluiten van een hypotheek brengt natuurlijk diverse interessante voordelen met zich mee. Hieronder hebben wij de belangrijkste voordelen voor je opgesomd:

 • De rentetarieven van deze lening liggen lager dan de rentetarieven van andere leningen, zoals het doorlopend krediet of de persoonlijke lening
 • Het gaat om een grote geldlening waarmee je een woning kunt kopen die goed bij je past
 • Je kunt in je droomhuis gaan wonen en de lening in een vastgestelde looptijd terugbetalen
 • Starters kunnen met een hypotheek sneller zelfstandig gaan wonen dan wanneer zij wachten op een huurwoning. De wachtlijsten voor huurwoningen zijn in deze tijd namelijk erg lang
 • De maandlasten van een koophuis liggen in deze tijd vaak onder de maandlasten van een huurwoning

HYPOTHECAIRE LENING NADELEN

​Natuurlijk zijn er zeker ook enkele nadelen te noemen van een hypothecair krediet. Hieronder vind je de belangrijkste nadelen:

 • Woningprijzen fluctueren sterk, waardoor je gemakkelijk met risico’s te maken krijgt
 • Je gaat een financiële verplichting voor lange tijd aan
 • Als je de hypotheeklasten niet (meer) kunt dragen, dan heeft de hypotheekverstrekker het recht de woning te verkopen
 • Wanneer je woning moet worden verkocht door een hypotheekverstrekker, dan blijf je vaak met een grote restschuld zitten
 • Alle reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan de woning moet je zelf bekostigen, in tegenstelling tot de reparatie- en onderhoudskosten van een huurwoning

WAAR KUN JE EEN HYPOTHECAIRE LENING AFSLUITEN?

Voor een hypothecaire lening kun je bij een bank of een hypotheekverstrekker terecht. Je kunt bijvoorbeeld een hypothecaire lening Rabobank afsluiten of een hypotheek nemen bij de ING of ABN AMRO, maar je kunt ook naar de Hypotheker of bijvoorbeeld Aegon.

In bepaalde gevallen levert het je voordelen op om de hypotheek af te sluiten bij je eigen bank, maar dit hoeft zeker niet de meest voordelige optie te zijn.

Als je een hypothecaire lening wilt afsluiten om een woning te kopen, dan is het heel belangrijk om goed te vergelijken. Er zijn veel mogelijkheden en je wilt natuurlijk zo voordelig mogelijk uit zijn.

Je wilt de juiste keuze maken voor nu én voor in de toekomst. Natuurlijk kan onze hypotheekadviseur je helpen tijdens een gratis hypotheekgesprek.

HOE KUN JE JE MAXIMALE HYPOTHECAIRE LENING BEREKENEN?

Bij verreweg de meeste Nederlandse banken en hypotheekverstrekkers kun je online een tool vinden om je maximale hypotheek te berekenen. Dit is een manier om een grove indicatie te krijgen van wat je kunt lenen voor de aanschaf van een woning.

Het berekende bedrag is in geen enkele situatie een garantie op wat je werkelijk kunt krijgen. Wil jij je maximale hypotheek niet berekenen met een standaard online tool, maar wil je het advies en de ondersteuning van een onafhankelijke partij?

NHV kan niet alleen je maximale hypotheek berekenen, maar geeft je ook alle nodige informatie en persoonlijk advies over de hypothecaire lening. Maak gerust een afspraak voor een gratis hypotheekgesprek.