nationale hypotheek voorlichting logo

Huis kopen

0 +

Projecten

0 %

Klanttevreden

0

Advies gesprekken

Huis kopen: wat spannend! Is dit het eerste huis dat je zelf gaat kopen? Of ga je al je tweede of derde huis kopen? Het blijft altijd een leuke, maar spannende en ook wel stressvolle periode. ​

Het kopen van een huis doe je ook niet zomaar even. Dit is een flinke (financiële) investering en vaak ook nog een keuze voor de komende vijf jaar minimaal.

Weet jij waar je allemaal op moet letten bij een huis kopen? Wat belangrijk is? Wat minder belangrijk is, maar wat je alsnog niet moet vergeten? Ben je echt goed voorbereid? Lees al onze tips of maak gebruik van gratis hypotheekadvies.

WAT JE MOET WETEN OVER EEN HUIS KOPEN

​Veel mensen weten wel ongeveer wat ze kunnen verwachten wanneer ze een huis kopen, maar vaker komen ze er gedurende het proces achter dat ze toch niet zo heel veel wisten hierover.

LEER ALLES OVER HET KOPEN VAN EEN HUIS

In dit artikel nemen we je mee in de meest belangrijke (en een aantal minder belangrijke) aspecten rondom het kopen van een huis die heel handig zijn om gedachten te houden.

Ontdek wat er bij een huis kopen komt kijken en voorkom dat je overwhelmed wordt met allerlei informatie, to do’s en beslissingen die je moet maken waar je nog nooit over had gehoord.

Lees je in, laat het bezinken en doe onderzoek naar de onderwerpen waar je heel diep op wil ingaan. Ga daarna vooral genieten van dit proces waar jij je hopelijk je eerste droomhuis koopt.

DE BESTE TIPS VOOR HET KOPEN VAN EEN HUIS

In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op alle aspecten die komen kijken bij het kopen van een huis en wat je hierin echt niet moet vergeten.

We geven je graag een overzicht van de punten die we behandelen. Daarom hebben we een inhoudsopgave uitgewerkt. Vanuit hier kun je ook heen en weer naar de hoofdstukken gaan.

Of natuurlijk gewoon verder springen naar het stuk informatie over huis kopen, waar jij nog meer over wil weten. Lees ook hoe het bieden op een huis werkt

1. HUIS KOPEN: START MET DROMEN

​Het kopen van een huis begint bij een droom. Natuurlijk kan er ook een noodzaak zijn om een huis te kopen, wanneer je bijvoorbeeld uit je huurhuis moet. Of wanneer er een kleine bijkomt.

Maar wat de aanleiding ook om een huis te kopen, wanneer je de financiële mogelijkheden hebt, dan begint proces van een huis kopen altijd met dromen.

Want wanneer je eenmaal de beslissing hebt gemaakt om een huis te kopen, ga je vanzelf fantaseren en dromen over hoe je huis eruit moet zien en waar deze aan moet voldoen.

JOUW DROOMHUIS KOPEN

​Nog voordat alle praktische zaken beginnen, ben je waarschijnlijk al aan het bedenken hoe je tuin eruit moet zien, welke kleur slaapkamer je wil en hoe je staat te koken in je nieuwe keuken.

Dit klinkt misschien als flink op de zaken vooruit lopen, maar dat het absoluut niet. Juist deze dromen geven je een goed beeld van wat je nu werkelijk wilt. Van waar je echt blij van wordt.

Dit is nog zonder dat je wordt tegengehouden door allerlei praktische zaken, onmogelijkheden en rafelrandjes die je tegenkomt wanneer je je echt gaat oriënteren op jouw droomhuis.

START MET DROMEN BIJ EEN HUIS KOPEN

Daarom is het belangrijk om te beginnen met dromen wanneer je een huis gaat kopen. Je bent nog vrij van alle praktische uitdagingen, waardoor je een goed beeld krijgt van wat jij wilt.​

Dit betekent niet dat je nieuwe huis hier precies aan moet voldoen, maar het geeft je intuïtief wel een sterk gevoel in waar je naar op zoek bent om te kopen.

2. HUIS KOPEN: ONLINE ORIËNTEREN EN BINNEN GLUREN

​Na het dromen en intuïtief voelen wat voor een huis je wel zou willen kopen, is het tijd om de huizenmarkt te ontdekken. Dit geeft je een goed overzicht van de mogelijkheden voor een koop.

Vaak begint dit oriënteren op online platformen, zoals Funda en Jaap.nl. Hier worden veel huizen die in de verkoop staan opgezet, zodat je virtueel lekker binnen kan gluren bij.

Misschien ontdek je wel mooie aspecten in huizen waar jij nog niet over had gedroomd toen je over jouw nieuwe koophuis fantaseerde. Denk bijvoorbeeld aan deze zaken:

 • Tuin of balkon op het zuiden
 • Hoeveel slaapkamers
 • Slaapkamer aan de zonkant of juist niet
 • Slaapkamer aan de straatkant of juist aan de tuin- of balkon kant
 • Dichte of open keuken
 • Inrichting van de keuken
 • Helemaal kaal kopen of juist gestoffeerd
 • Soort warmtebron
 • Gasaansluiting
 • Inloopkast
 • Extra grote hal
 • Bijkeuken
 • Badkamer met of zonder bad
 • Woonwijk
 • Omgeving
 • Parkeren
 • Mogelijkheden tot uitbouw

ORIËNTEREN OP HUIS KOPEN BIJ DE MAKELAAR

​Je kunt er ook voor kiezen om een aantal makelaarskantoren binnen te stappen en te vragen wat zij aan huizen hebben.

Hiermee ontneem je jezelf wel de ruimte om rustig te oriënteren en rond te gluren. Want een makelaar voelt natuurlijk dat je een huis wil kopen en dat er geld aan je te verdienen is.

De voordelen zijn dan wel weer dat de makelaar vaak eerder weet wanneer een huis te koop staat, zodat je op een deel van de huizenmarkt eerder zicht hebt.

Huis kopen

3. HUIS KOPEN MET AANKOOPMAKELAAR

​Het ligt aan de samenwerking wat een aankoopmakelaar voor je doet tijdens het kooptraject. Je kunt alles uitbesteden, je kunt ook een deel aan de makelaar overlaten en de rest zelf doen.

Wanneer je de aankoopmakelaar inschakelt om het hele kooptraject te begeleiden, omdat je hier zelf niet genoeg van weet of gewoonweg hier geen zin of tijd voor hebt, dan:

 • Zoekt de makelaar huizen voor je uit op basis van jouw wensen en behoeften
 • Checkt en bepaalt de makelaar de woningwaarde
 • Doet de makelaar onderzoek naar de woning
 • Denk hierbij aan juridische beperkingen en verborgen verbreken
 • De makelaar begeleidt je bij bezichtigingen
 • Ook onderhandelt de makelaar over de prijs
 • Adviseert hij over de koopovereenkomst
 • En begeleidt de makelaar over de eigendomsoverdracht bij de notaris

HUIS KOPEN MET BEHULP VAN DE AANKOOPMAKELAAR

Wil je een huis kopen met een aankoopmakelaar, maar je wil zelf ook nog wel wat doen? Dan kies je voor een minder uitgebreide samenwerking met de makelaar.

Hierin kun je gewoon met de aankoopmakelaar bespreken wat je zelf op je wil nemen, bijvoorbeeld het uitzoeken van de huizen en de bezichtigingen.​

KOSTEN HUIS KOPEN MET EEN AANKOOPMAKELAAR

Elke aankoopmakelaar werkt met eigen prijzen. Zo zijn er makelaars die een vast bedrag rekenen voor de werkzaamheden of juist een percentage van de aankoopprijs.

Het scheelt ook in kosten wat je laat doen. De kosten kunnen in de duizenden euro’s oplopen wanneer de aankoopmakelaar vanaf het begin (huizen zoeken en bezichtigingen) betrokken is.

Op zoek naar een aankoopmakelaar? Vraag offertes op bij een aantal aankoopmakelaars, zodat je goed zicht krijgt op de mogelijkheden voor jouw budget, behoeften en wensen.

WAT KOST EEN AANKOOPMAKELAAR?

De gemiddelde kosten van het werken met een aankoopmakelaar zijn ruim 2.000 euro. Maar zoals gezegd, dit bedrag zegt vrij weinig omdat je verschillende samenwerkingen hebt.

Let trouwens ook even goed op het BTW-tarief en of ze deze inclusief of exclusief BTW in het voorstel opnemen. Huur je momenteel? Lees dan ook meer over een huurhuis kopen.

AFSPRAKEN HUIS KOPEN MET EEN AANKOOPMAKELAAR

Wat voor een soort samenwerking je ook aangaat met een aankoopmakelaar voor het kopen van een huis, zorg altijd dat je de afspraken schriftelijk vastlegt:

 • Voor welke werkzaamheden huur je de aankoopmakelaar
 • Wat zijn de kosten hiervoor?
 • Is dit bedrag inclusief of exclusief BTW?
 • Wanneer ontstaan er extra kosten?
 • Wat zijn de kosten wanneer je toch niet wil samenwerken

Door het vastleggen van deze afspraken weten jullie precies wat je van elkaar kunt en mag verwachten. Dit is altijd fijner voor de samenwerking.​

VOORDELEN HUIS KOPEN MET AANKOOPMAKELAAR

​De voordelen van een huis kopen met een aankoopmakelaar zijn vooral van toepassing op mensen die geen of weinig kennis hebben van de woningmarkt en het kopen van een huis.

Nu is het zo dat dit geldt voor zeker 80 procent van alle mensen die een huis kopen, vandaar nog even de voordelen op een rij. 

Een huis kopen met hulp van een aankoopmakelaar:

 • Zorgt voor meer kennis over de mogelijkheden binnen het kopen van een huis
 • Biedt een betere uitgangspositie in onderhandelingen
 • Behoedt je voor miskopen en gebreken die jij over het hoofd ziet
 • Geeft je altijd een objectieve visie binnen het kooptraject
 • Zorgt ervoor dat je zelf geen administratieve en juridische zaken hoeft te regelen

4. HUIS KOPEN ZONDER AANKOOPMAKELAAR

​Maar ondanks de voordelen, een huis kopen hoeft niet per se met een aankoopmakelaar. Je kan ook alles zelf regelen, zodat je geen extra kosten maakt voordat je een huis hebt gekocht.

Wanneer je besluit om alles zelf te doen, dan regel je ook echt alles zelf. Van de huizen uitzoeken die je wil bezichtigen tot het bieden en het onderhandelen.

Zorg wel voor een goede voorbereiding en wees bereid om zelf helemaal uit te zoeken hoe alles werkt. Natuurlijk krijg je advies van de hypotheekadviseur, maar dit is geen makelaar.

5. NIEUWBOUWWONING OF BESTAAND HUIS KOPEN

Heb je jouw droomhuis al gevonden? Of moet deze nog helemaal nieuw gebouwd worden? Want er zit een verschil in het kopen van een bestaand huis en een nieuwbouwwoning.

Het grootste nadeel van een nieuwbouwwoning kopen, is dat je dubbele lasten betaalt. Tijdens de bouw van de nieuwbouwwoning betaal je namelijk al een deel van de hypotheek.

Koop je een bestaand huis, dan heb je deze dubbele lasten niet. Maar bij een bestaand huis heb je bijvoorbeeld weer te maken met de bouwkundige keuring en verborgen gebreken.

HUIS KOPEN: NIEUWBOUW OF BESTAAND?

Bij het kopen van een huis is er voor nieuwbouw veel te zeggen, maar er is net zoveel te zeggen voor het kopen van een bestaand huis. Het ligt ook volledig aan je eigen wensen. 

Hou je meer van oud, geschiedenis en karakteristiek? Of wil je je bemoeien met waar de stopcontacten komen en volledig zelf bepalen wat waar komt?

We gaan in het artikel nieuwbouwwoning kopen tot op de detail in op alles wat komt kijken bij het kopen van nieuwbouw.​

6. KOOPTRAJECT HUIS KOPEN

​Het kooptraject huis kopen is een uitgebreide die flink wat tijd in beslag kan nemen. Houd hier rekening mee in je planning, zodat je niet verwacht binnen twee weken een huis te hebben.

Hoe dit traject om een huis te kopen eruit ziet? Laten we eens alle stappen die hierbij horen onder elkaar zetten. Dan krijg je een goed beeld van het gehele kooptraject.

 1. Beslissen of je een huis gaat kopen
 2. Oriënteren op de mogelijkheden in de huizenmarkt om een huis te kopen
 3. Globaal inzicht krijgen in voor hoeveel geld je maximaal een huis kunt kopen
 4. Hypotheekadviseur uitzoeken aan de hand van oriënterende hypotheekgesprekken
 5. Ga voor een hypotheekadvies
 6. Financiële plaatje inzichtelijk maken. M.a.w. Hoeveel geld heb je om een huis te kopen?
 7. Huizen bezichtigingen
 8. Bieden op jouw droomhuis
 9. Ze hebben je bod geaccepteerd!
 10. Koopcontract opstellen
 11. Hypotheek aanvragen
 12. Overlijdensrisicoverzekering aanvragen
 13. Hypotheek toegewezen krijgen
 14. Overdracht van het huis
 15. Eigendomsakte en hypotheekakte regelen bij de notaris
 16. Sleutels ontvangen
 17. Verhuizen naar jouw nieuwe koophuis!

​Zoals je ziet, dit zijn echt best wat stappen vanaf het moment dat je beslist om een huis te gaan kopen. Laten we eens kort inzoomen op deze stappen, zodat je ook nog weet wat ze inhouden.

BESLISSEN OF JE EEN HUIS GAAT KOPEN

Wil je blijven huren of wil je toch liever kopen? Wat zijn de voor- en nadelen van huren en kopen? Wil je in je huidige koopwoning blijven of wil je toch liever een nieuw huis kopen?

Allemaal vragen die je jezelf moet stellen om erachter te komen of je een (ander) huis wilt kopen. Dit proces ligt volledig bij jezelf. De ene slaapt hier 1 nachtje over, de ander 30 nachten.

ORIËNTEREN OP DE MOGELIJKHEDEN OM EEN EEN HUIS TE KOPEN

​Hoe is de huizenmarkt op dit moment? Welke huizen staan er te koop in de buurt waar jij graag wilt wonen? Hoeveel prachtige huizen heb jij al virtueel bezocht en bewonderd?

Het internet biedt ons veel mogelijkheden tegenwoordig om te weten welke huizen te koop staan en om alvast een blik te werken in en om dit huis. Doe dit vooral en ga je oriënteren.

VOOR HOEVEEL KAN IK EEN HUIS KOPEN?

Vanuit allerlei online rekentools hypotheek berekenen krijg je binnen een paar minuten inzicht in jouw financiële situatie. Met andere woorden: voor hoeveel geld kun jij een huis kopen?

Let er wel op dat deze online rekentools geen rekening houden met allerlei aspecten die wel van belang zijn bij het berekenen van je hypotheek. Aspecten zoals:

 • Wat voor een werk je doet en soort dienstverband
 • Hypotheek voor ondernemers?
 • Hypotheek voor ZZP’ers
 • Erfpacht van het huis dat je wil kopen
 • De marktwaarde van het huis dat je wil kopen


Het is prima om deze online rekentools te gebruiken om globaal inzicht te krijgen. Maar laat je hypotheekadviseur deze berekening later nog eens uitgebreid maken, specifiek op jouw situatie.

HYPOTHEEKADVISEUR UITZOEKEN OM EEN HUIS TE KOPEN

​Bij het kopen van een huis is het absoluut aan te raden om je hierin te laten adviseren met een goed en onafhankelijk hypotheekadvies.

Daarom is het slim om samen te werken met een hypotheekadviseur waar jij een goed gevoel bij hebt en die je vertrouwt in zijn of haar advies.

Aan de hand van de vaak gratis oriënterende hypotheekgesprekken, kom je hier achter. Je leert elkaar en de werkwijze beter kennen en je bepaalt of je wilt samenwerken met deze adviseur.

HUIS KOPEN: GA VOOR EEN HYPOTHEEKADVIES

​Heb je besloten samen te werken met de hypotheekadviseur die goed bij jou en je behoeften past, dan ga je het betaalde traject van het hypotheekadvies in.

FINANCIËLE PLAATJE: HOEVEEL GELD HEB JE OM EEN HUIS TE KOPEN?

De hypotheekadviseur maakt ook een gedetailleerde overzicht van jouw financiële situatie. Inclusief de eerder genoemde aspecten die invloed hebben op de hoogte van je hypotheek.

De adviseur maakt vanuit jouw financiële plaatje een berekening van de hoogte van de maximale hypotheek: dus voor hoeveel geld je maximaal een huis kunt kopen.

Ook wordt er berekend hoeveel maandelijkse lasten hierbij horen, zodat je vanuit je eigen begroting kunt bepalen voor hoeveel geld jij een huis wil kopen.​

HUIZEN BEZICHTIGINGEN

Wanneer je goed inzicht hebt in de financiën om een huis te kopen, kun je nu heel gericht op zoek naar huizen die voldoen aan jouw eisen en wensen en aan je begroting.

BIEDEN OM JOUW IDEALE HUIS TE KOPEN

Heb je je droomhuis gevonden? Wil je dit huis kopen? Dan is het tijd om jouw bod uit te brengen. Wat spannend zeg! Doorloop sowieso deze stappen voordat je je bod uitbrengt:

 • Kom achter de woningwaarde via een taxateur of via de WOZ-waarde
 • Bepaal je strategie: je wil niet te laag, maar ook niet te hoog bieden
 • Check hoe lang de woning in de verkoop staat, om je bod af te stemmen op concurrentie
 • Bepaal je ontbindende voorwaarden, zodat je in het ergste geval van de koop af kan
 • Bijvoorbeeld wanneer je om welke reden dan ook toch geen hypotheek krijgt
 • Bepaal welke je spullen je wilt overnemen en neem dit mee binnen je bod
 • Neem op dat het huis ontruimd en vrij van huur moet zijn
 • Doe je een openingsbod? Dan mag de verkoper nog een tegenbod doen
 • Doe je een eindbod, dan is er geen ruimte voor onderhandeling
 • Vermeld een deadline van je bod
 • Zorg altijd dat je je bod schriftelijk doet en hier een bevestiging op krijgt

Heb je je bod gedaan, dan zijn er drie situaties: je bod wordt afgewezen (je mag nog een tegenbod doen), je krijgt direct een tegenbod of je bod wordt geaccepteerd. 

Wat een spanning. Het kan maar zo zijn dat je bod wordt geaccepteerd en jij ineens de gelukkige eigenaar bent van een huis. Huis kopen: check!

ZE HEBBEN JE BOD GEACCEPTEERD!

​En dan is het zover, je bod is geaccepteerd. Knijp jezelf maar eens flink in je arm, want je bent niet aan het dromen. Nee, je hebt gewoon een huis gekocht. Jij bent de eigenaar van jouw huis.

Is het nu een kwestie van geld overmaken en sleutels krijgen? Bijna. Er zijn nog een aantal zaken die nu geregeld moeten worden om jou definitief en officieel een huiseigenaar te maken.

HUIS KOPEN: KOOPCONTRACT OPSTELLEN

​De eerste stap is om het koopcontract te tekenen. Vaak stelt de verkoopmakelaar, dus de makelaar van de verkoper, het contract op voor de koop van het huis.

Dit contract is bindend voor beide partijen. Wel heb je drie dagen bedenktermijn na het tekenen van het contract. Binnen deze drie dagen mag je zonder opgaaf van reden van de koop afzien.

Ook neem je vaak ontbindende voorwaarden in het koopcontract op. Stel je krijgt om wat voor een reden dan ook geen hypotheek, ook dan kun je boetevrij van de koop van het huis afzien.

HYPOTHEEK AANVRAGEN OM HET HUIS ECHT TE KOPEN

​Maar je gaat er natuurlijk vanuit dat alles goed gaat en je geen gebruik hoeft te maken van je bedenktermijn en ontbindende voorwaarden. Het is daarom tijd om de hypotheek aan te vragen.

In het hypotheekadvies heb je al samen met je hypotheekadviseur gekozen voor de hypotheekverstrekker die het beste bij jou en je situatie past. De aanvraag gaat nu als volgt:

 1. De hypotheekadviseur vraagt de hypotheek aan bij de door jou gekozen verstrekker
 2. Je ontvangt een rentevoorstel voor je hypotheek
 3. Alle benodigde documenten stuur je toe naar de hypotheekverstrekker
 4. Je krijgt de hypotheekofferte, ook wel bindend kredietaanbod, toegestuurd
 5. Je tekent deze en je hebt een hypotheek!

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING AANVRAGEN

De meeste hypotheekverstrekkers willen dat je een levensverzekering aanvraagt wanneer je een huis wil kopen. 

Deze levensverzekering hoeft vaak niet over het hele bedrag van de hypotheek. Je mag tegenwoordig maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen om een huis te kopen.

Je overlijdensrisicoverzekering vraag je aan voor wanneer je meer dan 80 procent van de woningwaarde leent. Dus eigenlijk de laatste 20 procent van de woningwaarde.

HYPOTHEEK TOEGEWEZEN KRIJGEN

​Is de hypotheekverstrekker akkoord met alle aangeleverde documenten, je overlijdensrisico- verzekering en je algemene hypotheekaanvraag, dan krijg je je hypotheek toegewezen.

Dit gebeurt middels de hypotheekofferte, ook wel bindend kredietaanbod genoemd, die jij binnen twee weken moet tekenen. De hypotheekverstrekker kan zich nu niet meer terugtrekken.

En jij geeft de makelaar een seintje dat je geen gebruik hoeft te maken van de ontbindende voorwaarden in het contract, zodat nu alles naar de notaris kan. Nog even geduld dus 😉

HUIS KOPEN: DE OVERDRACHT

De overdracht van het huis gebeurt vaak zo’n zes weken na het tekenen van het koopcontract. Dit ligt natuurlijk ook aan je hypotheekaanvraag en wat je met de verkoper afspreekt. 

Koop je een bestaand huis, zorg er dan voor dat je een laatste inspectieronde doet: weet waar je voor tekent. Je wil zeker weten dat het huis wordt opgeleverd volgens de afspraken:​

 • Check de spullen die je overneemt
 • Ga na of alle ruimtes leeg zijn en alle spullen van de huidige eigenaar eruit zijn
 • Controleer of alle gebreken zijn hersteld zoals was afgesproken

Is alles goed, compleet, netjes en zoals jullie hebben afgesproken? Dan kan het officiële gedeelte bij de notaris beginnen. Bekijk ook alle aftrekposten

HUIS KOPEN: EIGENDOMSAKTE EN HYPOTHEEKAKTE REGELEN BIJ DE NOTARIS

​Dit officiële gedeelte heet het passeren van het huis. Jij, de verkoper en de notaris zijn hierbij aanwezig. Deze afspraak duurt vaak 30 minuten tot een uur.
De leveringsakte en vaak ook de hypotheekakte worden nu getekend.

Met het tekenen van de leveringsakte, of transportakte, wordt het huis overgedragen van de verkoper naar jou.

De hypotheekakte is voor het aangaan van de hypotheek (lening) met het huis als onderpand. Teken je deze akte, dan kan het bedrag overgemaakt worden naar de verkoper.

SLEUTELS ONTVANGEN

​Je bent na het tekenen van beide aktes bij de notaris, nu echt officieel en definitief de eigenaar van jouw prachtige huis. 

Je ontvangt de sleutels en je hebt een huis gekocht. We kunnen altijd wel een excuus verzinnen voor champagne, maar dit is toch wel echt een van de betere excuses om te proosten.

VERHUIZEN NAAR JOUW NIEUWE KOOPHUIS

Nu je je huis hebt gekocht, is het tijd om te verhuizen. Schoonmaken, verven, vloer leggen, verbouwen, keuken eruit, keuken erin, slaapkamer klaar maken.

Je kunt het zo gek en zo duur of goedkoop maken zoals je zelf wilt. Het belangrijkste is: het gehele traject om een huis te kopen, heb je nu afgerond.

7. HOE LANG DUURT HET KOOPTRAJECT HUIS KOPEN?

​Bovenbeschreven kooptraject om een huis te kopen, kan flink wat tijd in beslag nemen. Alleen het hypotheekadvies en de aanvraag hypotheek neemt vaak al twee maanden in beslag.

Hoe lang het bieden duurt ligt aan de verkoper en daarna spreek je nog af hoe lang het duurt tot de overdracht, vaak minimaal zes weken. 

Ga er vanuit dat je een half jaar bezig bent met het gehele kooptraject, vanaf het moment dat je gaat dromen en oriënteren tot het proosten met champagne op het ontvangen van je sleutels.

8. HOEVEEL GELD HEB JE NODIG OM EEN HUIS TE KOPEN?

Naast het geld om je huis te kopen, heb je meer geld nodig binnen het hele proces. Dit is eigen geld en mag je niet lenen, want tegenwoordig leen je maximaal 100% van de woningwaarde.

De volgende kosten zijn gemiddelden, maar dan heb je in ieder geval goed inzicht van de bijkomende kosten huis kopen:

 • Notariskosten (750 euro)
 • Notariskosten eigendomsakte (600 euro)
 • Taxatiekosten (500 euro)
 • Borgtochtprovisie aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (0,9% van de koopsom van het hypotheekbedrag)
 • Boeterente wanneer je je hypotheek oversluit
 • 2% Overdrachtsbelasting bij bestaande bouw van de koopsom
 • Bankgarantie

In totaal heb je naast het bedrag om werkelijk het huis te kopen, dus zeker nog minimaal 9.000 euro nodig. Dit ligt natuurlijk aan het koopbedrag, maar dan schrik je je niet wezenloos straks.

9. HUIS KOPEN: MET WIE HEB JE TE MAKEN?

​Er zijn veel verschillende partijen en betrokkenen met wie je officieel te maken krijgt wanneer je een huis gaat kopen. 

We zeggen hier specifiek officieel, want je moeder die er graag ook iets van vindt, tellen we hier niet mee 😉 Maar met wie heb je wel te maken?

 • Jezelf: je moet jezelf in de spiegel durven blijven bekijken tijdens het kooptraject
 • Hypotheekadviseur: deze adviseur geeft advies over en helpt bij je hypotheek
 • Of financieel adviseur: hier kun je ook voor kiezen voor financieel hypotheekadvies
 • Aankoopmakelaar: indien je hiervoor kiest natuurlijk
 • Verkoper van het huis: no explanation needed
 • Verkoopmakelaar: de makelaar van de verkoper
 • Taxateur: om de woningwaarde te bepalen
 • Hypotheekverstrekker: keurt je hypotheekaanvraag (hopelijk) goed
 • Adviseur overlijdensrisicoverzekering: voor de aanvraag hiervan
 • Adviseur Nationale Hypotheek Garantie: voor de aanvraag hiervan
 • Notaris: om de koop van het huis officieel te maken

10. HUIS KOPEN: STEL EEN MUST-HAVE-LIJST OP

​Wanneer je begonnen met dromen over een huis kopen en de werkelijke oriëntatie, is het handig om voor jezelf een lijst op te stellen met waar het huis echt, echt, echt aan moet voldoen.

We noemen dit de must-have-lijst. Je gaat een grote financiële investering aan en je wilt natuurlijk de komende jaren heel gelukkig zijn in jouw huis. Daarom is deze lijst zo belangrijk. 

Wanneer je huizen gaat bekijken, sta je onder druk. Je gaat sneller met jezelf compenseren en hierdoor kies je (onder druk) misschien wel voor een huis die helemaal niet voldoet aan je eisen.

HOU JE MUST-HAVE-LIJST ERBIJ

​Daarom is deze must-have-lijst zo belangrijk. Houd deze lijst er bij elke bezichtiging bij. Voldoet het huis niet aan je lijst, dan moet je jezelf goed in de spiegel kijken of dit wel echt jouw huis is.

Stel deze lijst daarom alleen op met punten waar je echt niet op wil compenseren. Ben jij bijvoorbeeld echt een tuinliefhebber, dan wil je niet compenseren op een tuin op het noorden.

Het komt voor dat er maar drie punten op deze lijst staan, maar dit is helemaal prima. Maak zelfs nu je lijst en neem deze echt mee naar de bezichtigingen. Het helpt je onder druk:

 • Niet aan de drukke weg
 • Geen speelplek voor de deur
 • Een tuin of balkon op het westen of zuiden

11. HUIS KOPEN: STEL EEN WANT-TO-HAVE-LIJST OP

Naar je must-have-lijst is het handig om ook een want-to-have-lijst op te stellen. Deze lijst bevat de punten die jij graag wil in je huis, zonder dat dit deal-breakers zijn om het huis niet te kopen.

Door deze lijst ook mee te nemen naar je bezichtigingen, weet je ook onder druk waar je goed op moet letten. Je hebt namelijk met jezelf vooraf afgesproken wat je belangrijk vindt.

Heeft dit huis bijvoorbeeld geen ruime berging in huis, terwijl dit wel op je want-to-have-lijst staat (je moet toch ergens je pakken pasta kwijt), dan kun je beslissen om hierop te compenseren.

HOU JE WANT-TO-HAVE-LIJST ERBIJ

​Houd deze lijst er ook bij elke bezichtiging bij. Dit klinkt misschien overdreven, maar je geeft jezelf hiermee voldoende handvatten om rustig en objectief te blijven.

Voldoet het huis niet aan een aantal punten van deze lijst, dan weet je dat niet per se deal-breakers zijn om huis niet te kopen. Je mag hierop van jezelf compenseren.

Wees wel eerlijk naar jezelf. Voldoet het huis aan geen een van de punten van je want-to-have-lijst, vraag jezelf dan alsnog af of je op zoveel punten wil compenseren.

12. GEBRUIK DE CHECKLIST HUIS KOPEN

​We hebben alle belangrijke en minder belangrijke aspecten rondom een huis kopen met je gedeeld. Hopelijk heb je het gevoel dat je al een stuk wijzer bent geworden hierover.

Doe een goede voorbereiding en wees niet bang om hulp of advies te vragen. Uiteindelijk gaat het over jouw leven en de enorme financiële investering die je gaat doen.

Hierbij alle aspecten puntsgewijs nogmaals voor je op een rij, zodat je deze checklist huis kopen altijd kunt gebruiken, printen en meenemen.

 • Start met dromen: onderschat dit niet
 • Oriënteer je online op de huizen die je kan kopen
 • Beslis of je met een aankoopmakelaar wil werken of niet
 • Wil je voor een nieuwbouwwoning gaan of een bestaand huis?
 • Maak een snelle berekening hoeveel je ongeveer aan hypotheek kunt krijgen
 • Kies een hypotheekadviseur uit
 • Maak een must-have-lijst voor jezelf
 • Stel ook een want-to-have-lijst voor jezelf op
 • Weet hoeveel hypotheek je kunt krijgen, door de gedetailleerde hypotheekberekening
 • Ga meerdere huizen bezichtigen
 • Laat de woningwaarde van het huis taxeren
 • Doe een bod op het huis dat jij wil kopen
 • Doe indien nodig een tegenbod
 • Check en teken het koopcontract, indien nodig met ontbindende voorwaarden
 • Vraag je hypotheek aan (via de hypotheekadviseur)
 • Vraag een overlijdensrisico verzekering aan
 • Doe een laatste inspectie van het huis, voordat je de papieren tekent
 • Maak een afspraak bij de notaris om alle papieren te tekenen
 • Ontvang de sleutels van je nieuwe huis
 • Verhuizen!

Nu weet je precies wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Heel veel plezier, rust en succes met het vinden van jouw droomwoning.