nationale hypotheek voorlichting logo

Eerste huis kopen

0 +

Projecten

0 %

Klanttevreden

0

Advies gesprekken

Eindelijk, het is zo ver! U bent op een belangrijk punt in uw leven gekomen. U gaat uw eerste huis kopen. Een grote stap in uw leven. Leuk maar eigenlijk ook wel een beetje spannend. Er gaat veel op u afkomen.

​Misschien soms moeilijk om de juiste weg te vinden en juiste keuzes te maken. U moet keuzes maken waar u straks maandelijks mee wordt geconfronteerd. Lees de informatie op deze pagina over een huis kopen rustig en goed door.

Wij informeren u stap voor stap. Wat gaat u tegenkomen en waar moet u aan denken. Daarnaast bieden wij u een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek aan. Maak hiervan gebruik!

Na een inventarisatie van uw situatie en wensen ontvangt u een advies op maat. Wij vinden voor uw situatie de voordeligste hypotheek met de gunstigste voorwaarden. Voor nu en voor in de toekomst. Succes met de aankoop van uw eerste huis! Hypotheekadvies nodig? Meldt u dan gratis bij ons aan.

MAXIMALE HYPOTHEEK EERSTE HUIS KOPEN

Hoe verleidelijk het ook is om direct de huizenmarkt op te gaan, eerst de financiën! Wat zijn uw financiële mogelijkheden? Is uw maximale hypotheek globaal duidelijk? Dan kunt u gerichter zoeken.

Zo voorkomt u teleurstellingen of misschien valt het bedrag wel mee. Op internet zijn sites te vinden waar u uw mogelijkheden kunt berekenen. Let op, u krijgt een indicatie! Het is raadzaam om advies te vragen aan een deskundige hypotheekadviseur.

Een adviseur is op de hoogte van alle laatste hypotheek- en fiscale regels en mogelijkheden voor starters. Denk hierbij aan de combinatielening, NHG en hypotheekregels die jaarlijks wijzigen. Zijn de financiën helder? U kunt nu op zoek naar uw droomhuis. Gevonden? Dan gaat u uw eerste huis kopen.

EERSTE HUIS KOPEN TIPS

Denk vooraf ook goed na over uw wensen. Zo kunt u efficiënter zoeken naar uw droomhuis. Het scheelt u tijd met zoeken op Internet en qua bezichtigingen.

U gaat uw eerste huis kopen, aan welke eisen moet dat huis voldoen? Denk hierbij aan de volgende punten:

 • Uw huidige gezinssituatie nu en in de toekomst.
 • Uw financiën.
 • De grootte van het huis, aantal kamers.
 • De omgeving: straat, wijk, woonplaats.
 • Sfeer in de wijk.
 • Oud, bestaand of nieuwbouw?
 • Appartement of eengezinswoning?
 • Tuin, balkon?
 • Woon klaar of veel kluswerk?
 • Parkeermogelijkheden.
 • Winkels, scholen in de buurt?
 • Wel of niet een kinderrijke buurt?
 • Reistijd werk/school

U heeft duidelijk voor ogen waar uw huis aan moet voldoen? Op deze wijze kunt u vaak al 80% van de huizen op Funda of Jaap schrappen. 

Eerste huis kopen

EERSTE HUIS KOPEN STAPPEN

De balans is opgemaakt. U weet globaal wat uw financiële mogelijkheden zijn. Uw woonwensen zijn helder. U kunt op zoek naar uw droomhuis. Oriënteer u goed op de woningmarkt. Voor een eerste huis kopen kunt u een makelaar inschakelen of zelf gaan zoeken.

Het inschakelen van een makelaar kost u uiteraard geld. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 1,5% en 2% van de koopsom. Voordelen: kost u minder tijd, makelaars zien het aanbod eerder en onbezorgd onderhandelen.

De voordelen van het zelf zoeken zijn: financieel en u bepaalt alles zelf. De meeste mensen zoeken zelf. Zoek en bekijk de Internet sites: FundaJaap en Zoekallehuizen of het woningaanbod in kranten.

​Scherp uw Internet zoekopdrachten aan zodat dat u niet verdwaalt in het aanbod van huizen. Liever tien passende huizen, dan honderden ongeschikte. Tijdens een bezichtiging ervaart u pas echt of het huis aan uw wensen voldoet. Meer weten? Maak direct een afspraak. 

BEZICHTING EERSTE HUIS KOPEN

U heeft een paar huizen gevonden die aan uw wensen voldoen. De volgende stap: het maken van een afspraak voor een bezichtiging. Op internet ziet een huis er altijd perfect uit.

Tijdens een bezichtiging ziet u pas echt of dit uw droomhuis is. Vaak weet en voelt u bij binnenkomst al of dit “ het’ huis wel of niet gaat worden. Voelt alles tijdens de bezichtiging goed?

Reageer tijdens de bezichtiging niet te enthousiast en blijf nuchter. Blijf alert op het onderhoud en gebreken. Komt u iets tegen, vraag de makelaar naar de oorzaak en maak foto’s. Informeer ook altijd bij de makelaar naar eventuele gebreken. Bevalt het huis en wilt u een bod uitbrengen?

Ga dan altijd nog een keer kijken. Een tweede keer kijkt u toch anders naar een huis. Heeft u qua huis (en woonomgeving) uw droomhuis gevonden? Dan komt het eerste huis kopen dichterbij! 

CHECKLIST EERSTE HUIS KOPEN

U heeft uw droomhuis gevonden. Het begin van een spannende periode, het onderhandelen. Denk voordat u een bod uitbrengt, goed na over uw onderhandelingsstrategie. U weet wat uw financiële mogelijkheden zijn.

Begin met een redelijk openingsbod. Een bod wat lager ligt dan wat u maximaal voor het huis wilt betalen. Zo houdt u ruimte over om te onderhandelen. Vaak ontvangt u een tegenbod. Onderhandelen is een spel. Een spel wat respectvol wordt gespeeld.

Laat u niet onder druk zetten door een opmerking zoals: er komen nog meer kijkers. Blijf tijdens de onderhandeling altijd zakelijk. Reageer niet te enthousiast, u loopt hierdoor het risico dat de makelaar de prijs opdrijft.

​Bent u op een punt gekomen waarop u tevreden bent over de prijs en voorwaarden? Wacht dan niet langer en bevestig de deal direct. Bevestig dit altijd schriftelijk. Uw eerste huis kopen is een feit!

HYPOTHEEK VOOR EERSTE HUIS KOPEN

De (voorlopige) koopovereenkomst is getekend. Het is nu van belang dat u uw hypotheek zo snel mogelijk regelt én rond krijgt. Uw geldverstrekker kan nu berekenen wat uw maximale hypotheek is.

De maximale hypotheek is maximaal 102% van de waarde van het huis. Er wordt u om vele documenten gevraagd. In spanning wacht u af of alles rondkomt. Hoe beter uw voorbereiding, hoe sneller dit proces zal verlopen.

Als het goed is, heeft u al zich al verdiept in een aantal zaken. Uw huidige en toekomstige persoonlijke en financiële situatie is duidelijk. Voor het eerste huis kopen is een hypotheekadvies niet altijd nodig. Heeft u voldoende kennis van zaken en tijd?

​Dan kunt u bij ons een online hypotheek afsluiten. Heeft u wel behoefte aan advies en begeleiding tijdens het afsluiten van uw hypotheek? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.

MAANDLASTEN EERSTE HUIS KOPEN

Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek kunt u kiezen voor: een lineaire of annuïtaire hypotheek. Hypotheekvormen die u zekerheid bieden. De zekerheid, dat aan het einde van de looptijd uw hypotheek in zijn geheel is afgelost. U loopt geen risico op een restschuld.

Het vaste maandelijkse bedrag bestaat uit: een deel aflossing en een deel hypotheekrente. Verschil tussen deze twee hypotheekvormen is de verhouding tussen aflossing en rente.

Bij lineair betaalt u maandelijks 1/360 deel van uw hypotheekschuld af. Uw hypotheekschuld daalt dus per direct en uw rentelasten nemen af. Dit betekent hoge maandlasten in de beginperiode. Bij annuïtair nemen uw netto maandlasten toe. In het begin betaalt u veel rente en lost u weinig af.

​Tijdens de looptijd gaat u steeds minder rente betalen en meer aflossen. Dit betekent in de beginperiode lage maandlasten. De reden waarom bij een eerste huis kopen deze vorm zo populair is.

STARTER EERSTE HUIS KOPEN

U bent een starter op de woningmarkt. Is uw maximale hypotheek net onvoldoende om uw droomhuis te kopen? Voor een eerste huis kopen bestaat de combinatielening. Een creatieve combinatie van de starterslening met een hypotheekvorm.

Een hypotheekvorm (annuïtair en lineair) die voldoet aan de aflossingsverplichting. U komt alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als u hieraan voldoet.

De combinatielening, de mogelijkheid waardoor u net dat beetje extra kunt lenen om uw huis te kopen. Wat zijn de kenmerken van een combinatielening?

 • Een extra lening voor starters op de woningmarkt. Een lening die u kunt aanvragen bij de gemeente waar u uw woning heeft gekocht.
 • U heeft de eerste drie jaar geen maandlasten.
 • Een lening die fiscaal aftrekbaar is.

Vraag uw hypotheekadviseur om advies. Onze adviseurs weten de weg en kunnen u direct met het aanvragen van uw hypotheek adviseren en ondersteunen. Schrijf u direct bij ons in voor een adviesgesprek.

EERSTE HUIS KOPEN DOOR LAGE HYPOTHEEKRENTE

Tijdens het afsluiten van uw hypotheek moet u vele keuzes maken. U moet niet alleen voor een hypotheekvorm kiezen maar ook tussen een vaste of variabele rente. Vaak een lastige keuze. U wilt niet teveel betalen terwijl de hypotheekrente daalt.

Wat is op dit moment verstandig voor uw persoonlijke situatie? Durft u een risico te nemen? Kunt u een plotselinge verhoging van uw maandlasten opvangen? Dan is een variabele rente een optie.

Kiest u voor zekerheid? Dan moet u uw rente vastzetten. De hypotheekrente is altijd afhankelijk van de gekozen rentevaste periode. Variabele rente ligt meestal lager dan de vaste rente. Standaard regels:

 • Is de verwachting dat de hypotheekrente gaat dalen? Dan is een variabele rente voordeliger.
 • Verwacht u dat de hypotheekrente gaat stijgen? Dan is een vaste rente voordeliger.

Laat u tijdens het eerste huis kopen adviseren door onze hypotheekadviseur. Na een inventarisatie ontvangt u kosteloos een adviesrapport. 

EERSTE HUIS KOPEN MET NHG

U gaat uw eerste huis kopen. De NHG, een interessante garantie voor starters op de woningmarkt. Een NHG is een garantie die u kunt krijgen bij het afsluiten van uw hypotheek.

De NHG biedt u zekerheid en een veilige, verantwoorde hypotheek. Daarbij ligt de rente vaak lager. Om voor een combinatielening (Starterslening) in aanmerking te komen moet u een hypotheek met NHG afsluiten

U moet voor een NHG voldoen aan de algemene voorwaarden NHG. Overleg tijdens het hypotheekadvies gesprek wat uw mogelijkheden zijn.

EEN EERSTE HUIS KOPEN

Voor de uiteindelijke overdracht moet u nog uw woonverzekeringen regelen. Denk hierbij aan: een aansprakelijkheids- opstal- en een inboedelverzekering. Het is verstandig om deze verzekeringen bij één maatschappij af te sluiten.

Wij beschikken over een tool om alle verzekeringen snel met elkaar te vergelijken. Hierbij wordt gekeken naar de meest gunstige prijs en passende voorwaarden. U heeft absoluut al lopende verzekeringen, denk bijvoorbeeld aan uw autoverzekering.

​Laat gelijk al uw lopende verzekeringen door ons checken. Wij bieden u een gratis verzekeringen check aan. Schrijf u direct bij ons in. 

NOTARIS EERSTE HUIS KOPEN

Eindelijk is het zo ver, uw hypotheek is rond! Tijd voor de notaris. Voor het passeren van uw woning bent u verplicht om een notaris in te schakelen. Een notaris regelt alle juridische zaken. Heeft u een bestaande woning gekocht?

Dan bepaalt u de keuze qua notaris en moet de notariskosten betalen. De notariële akte wordt opgemaakt, bestaande uit: de overdrachts– en hypotheekakte.

Kloppen alle gegevens? Dan volgt eindelijk “het moment” van ondertekenen! Gefeliciteerd met het eerste huis kopen!

ADVIES EERSTE HUIS KOPEN

U heeft op deze pagina kunnen lezen waar u tijdens het kopen van uw eerste huis allemaal aan moet denken. Welke beslissingen en keuzes u moet maken. Belangrijke keuzes, waar u jarenlang maandelijks financieel mee wordt geconfronteerd.

Denk goed na over hoe u dit proces van een eerste huis kopen in wil gaan. Met of zonder advies of misschien een tussenoplossing? Wij bieden u diverse mogelijkheden aan. Zie ook de pagina “Hypotheek online afsluiten”.

​Maak gebruik van ons aanbod: een vrijblijvend en kosteloos hypotheekadvies gesprek. Maar o