nationale hypotheek voorlichting logo

Bijkomende kosten huis kopen

0 +

Projecten

0 %

Klanttevreden

0

Advies gesprekken

Wat zijn de  bijkomende kosten huis kopen ? Dit is een vraag die veel mensen stellen. Als je een woning aan wilt kopen, dan zie je eigenlijk alleen de woningprijs staan in de verkoopadvertentie of op de verkoopsite.

Je denkt dan misschien al snel dat je de woning kunt betalen, maar je moet er wel goed bij stilstaan dat er nog meer kosten zijn waar je rekening mee moet houden. Je krijgt namelijk te maken met bijkomende kosten huis kopen.

Wij geven je inzicht in de bijkomende kosten huis kopen, zodat je weet hoe het complete financiële plaatje eruit komt te zien. Natuurlijk kun je ook altijd een gratis hypotheekafspraak maken met onze adviseur.

​Wij geven je dan antwoord op al je vragen over de bijkomende kosten huis kopen. Lees het hele onderzoek en stel je vragen via het contact. 

WAT ZIJN DE BIJKOMENDE KOSTEN HUIS KOPEN?

De bijkomende kosten zijn in de basis niet anders dan de bijkomende kosten huis kopen. Je krijgt met dezelfde kostenposten te maken. Je kunt dan denken aan de volgende kosten:

 • Aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Kosten bankgarantie
 • Rente en eventuele kosten overbruggingskrediet
 • Taxatiekosten
 • Kosten koper
 • Makelaarskosten
 • Advies- en bemiddelingskosten hypotheek
 • Bouwtechnische keuring kosten
 • Notariskosten

Vanzelfsprekend moet je ook nog denken aan de kosten voor bijvoorbeeld het inrichten van de woning en eventuele aanpassingen die je aan de woning wilt maken. Daarnaast is het zo dat je niet per definitie met al deze kosten te maken krijgt.

​Kosten koper betaal je vaak alleen bij het kopen van een bestaande woning en meestal niet bij het kopen van een nieuwbouwwoning, bijvoorbeeld.

Bijkomende kosten huis kopen

VERSCHILLENDE FACTOREN SPELEN EEN ROL

Je kunt natuurlijk zelf bepaalde keuzes maken die ook invloed hebben op de aanwezigheid en hoogte van de bijkomende kosten huis kopen. Je kunt een huis kopen zonder makelaar kosten koper, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen voor het kopen van een eerste woning.

De kosten huis kopen zonder makelaar liggen lager dan wanneer je een makelaar inschakelt, maar in de meeste gevallen biedt het inzetten van een makelaar ook wel belangrijke voordelen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je een huis wilt kopen zonder hypotheek. In dit geval liggen de kosten ook weer anders. Denk aan de kosten notaris huis kopen zonder hypotheek, maar bijvoorbeeld ook aan de besparing van de kosten voor hypotheekadvies.

WELKE KOSTEN BIJ AANKOOP HUIS ZIJN AFTREKBAAR?

​Een deel van de bijkomende kosten huis kopen zijn aftrekbaar en het is natuurlijk goed om ook hier rekening mee te houden. De volgende bijkomende kosten woning kopen zijn aftrekbaar:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten voor de hypotheekakte
 • Kosten op het gebied van kadastrale rechten
 • NHG aanvraagkosten (Nationale Hypotheek Garantie)
 • Bemiddelingskosten, zoals afsluitkosten en advieskosten

MAANDELIJKSE KOSTEN HUIS BEREKENEN

Het is altijd goed om de bijkomende kosten huis kopen te berekenen, maar nog belangrijker is het misschien wel om ook de maandelijkse kosten van de woning te berekenen.

De maandelijkse kosten huis berekenen is belangrijk, omdat je dan eigenlijk pas goed inzicht hebt in wat het werkelijk kost. Wanneer je de woningkosten en bijkomende kosten huis kopen bij elkaar optelt, dan zie je enkel een groot bedrag en weet je eigenlijk helemaal niet wat dit nu maandelijks kost.

Je kunt de maandelijkse kosten huis berekenen door gebruik te maken van standaard berekeningen die je op diverse websites ziet. Houd er hierbij rekening mee dat het hier om standaard berekeningen gaat.

Waardoor de uitkomst zelden volledig overeenkomt met wat je werkelijk moet gaan betalen per maand. Beter is het om de maandelijkse kosten huis berekenen over te laten aan een hypotheekadviseur.

HOE GA JE DE WONING KOPEN?

De manier waarop je de woning koopt heeft invloed op de bijkomende kosten huis kopen. Als je vrij op naam koopt, v.o.n., dan zijn de bijkomende kosten lager dan wanneer je kosten koper, k.k., koopt.

​Nieuwbouwwoningen worden in de meeste gevallen vrij op naam verkocht, maar het komt zeker ook voor dat bestaande woningen vrij op naam worden verkocht. Dit betekent dat je geen notariskosten hoeft te betalen voor de eigendomsoverdracht en ook de overdrachtsbelasting hoef je niet te betalen.

Kosten koper zorgen voor flinke bijkomende kosten. In de meeste gevallen komen de notariskosten uit tussen de 400 en de 600 euro. De overdrachtsbelasting die je moet betalen is 2% over de woningaankoopsom.

FINANCIERINGSKOSTEN VOOR DE WONING

Een hypotheek afsluiten is ook niet gratis, dus ook hier zijn nog bijkomende kosten te vinden. Je moet hierbij onder meer denken aan de kosten voor hypotheekadvies en de kosten voor het afsluiten van de hypotheek.

Bij de meeste hypotheekverstrekkers ligt dit bedrag, voor advies en afsluiten tezamen, tussen de 1.000 en 2.000 euro. Sommige banken brengen lagere bedragen in rekening wanneer je voor het eerst een woning gaat kopen.

Vanzelfsprekend moet er een hypotheekakte worden opgesteld. Dit wordt gedaan door de notaris en ook deze kosten komen voor de rekening van de koper. In de meeste gevallen wordt ook hier een bedrag tussen de 400 en de 600 euro in rekening gebracht. 

EXTRA BIJKOMENDE KOSTEN HUIS KOPEN

Het is verstandig om de hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Dit is niet gratis, maar het zorgt vaak wel voor een verlaging van je maandlasten. De hypotheekverstrekker loopt immers minder risico.

Voor een NHG betaal je over het algemeen 1 procent van het hypotheekbedrag. Het kan zijn dat je rekening moet houden met het betalen van bereidstellingsprovisie.

​Dit komt vooral voor wanneer de hypotheekofferte moet worden verlengd en wanneer de hypotheekrente in de tussentijd omhoog is gegaan.

​Als je de eerder voorgestelde lagere rente wilt behouden bij het verlengen van de offerte, dan moet je hier in veel gevallen voor betalen. Vaak gaat het om ongeveer een kwart procent van het hypotheekbedrag.

MET WELKE BIJKOMENDE KOSTEN MOET JE REKENING HOUDEN?

De bijkomende kosten huis kopen zijn voor iedereen anders. Iedere situatie is immers anders. Het is daarom verstandig om goed te laten bekijken welke extra kosten voor jou relevant zijn en wat de hoogte van deze kosten zal zijn. 

Wij helpen je graag verder. Maak een afspraak voor een gratis gesprek en je hebt snel duidelijkheid over jouw bijkomende kosten huis kopen.